Udovički: globalni ciljevi prilagođeni srpskom društvu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički obratila se na današnjoj prvoj konstitutivnoj sednici Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine rekavši da je najvažniji zadatak da se pokrene ovaj proces što pre, a koji bi trebalo da nastavi i sledeća vlada.

Pohvalivši dosadašnju aktivnu ulogu naše zemlje u formulisanju Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, Udovički je istakla da se od radne grupe očekuje usvajanje vizije održivog razvoja i definisanje sektorskih politika usmerenih na ostvarivanje specijalnih ciljeva.

 

„Ne treba globalne ciljeve da uzimamo „zdravo za gotovo“ – automatski niti nužno tačne formulacije iz svakog od ciljeva, već je potrebno da ih prilagodimo specifičnostima našeg društva“, rekla je ona i dodala da je neophodno da se takođe obezbedi i mehanizam praćenja realizacije ovih ciljeva kroz prioritete Srbije.

Potpredsednica vlade je naglasila da se prioritetni ciljevi moraju koordinisati i sprovoditi u saglasnosti sa svime što uprava radi, kako bi politike bile uspešno sprovedene i u skladu sa reformom javne uprave.

Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano čestitala je Srbiji formiranje radne grupe kojim je zvanično započet proces definisanja i nacionalizacije ciljeva održivog razvoja za Srbiju u skladu sa Agendom UN.

„Ovo je veliki uspeh za Vladu Republike Srbije. Preuzeti ovako inspirativan i zahtevan zadatak i biti jedna od prvih zemalja koja je započela ovaj proces je svakako za pohvalu. Sigurna sam da će Srbija nastaviti sa svojom aktivnom ulogom u ovom procesu na nacionalnom nivou i u njega uključiti kako nevladin sektor, akademsku i stručnu zajednicu, tako i medije i koorporativni sektor“, rekla je Solorano. Istakavši da je ovaj proces u potpunosti kompatibilan sa procesom pristupanja EU, Solorano je naglasila da ne treba postavljati nove prioritete vlade u ovim oblastima, već konkretizovati postojeće.

U diskusiji je istaknuto da je neophodno izbeći nepotrebno gomilanje strategija, kao i da je potrebno da postoji jedna krovna, posebno imajući u vidu sistemski problem strateškog planiranja, kao i da će se korisiti sva već postojeća dokumenta za realizaciju i praćenje strateških ciljeva održivog razvoja.