„Zelena oaza“ Beograda čuva uspomenu na bardove srpskog glumišta i pera

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena Čukarica, beogradsko naselje u kojem je rođena čuvena glumica Olivera Marković, a  dani posvećeni aforističaru, književniku i novinaru Branislavu Brani Crnčeviću već godinama oplemenjuju kulturnu ponudu čitave prestonice.

 

Čukarica je „zelena oaza“ Beograda sa tri prirodna dragulja –  Košutnjakom, Adom Ciganlijom i Beogradskim hipodromom,  izrasla je u modernu opštinu sa gotovo 200.000 stanovnika. Posvećena održivom razvoju zajednice i očuvanju mnoštva svojih autentičnih vrednosti, Čukarica ima i izuzetno povoljan investicioni ambijent, jer se u njenom središtu nalazi jedna od najvećih raskrsnica puteva i spremnost nadležnih da zainteresuju investitore za potencijalna ulaganja.

Prva zgrada Opštine Čukarica bila je u Visokoj ulici, današnja je u neposrednoj blizini tadašnje pijace, izgrađena na osnovu projekta iz 1953., a konačan izgled dobila je 1992. godine. Na inicijativu prvog predsednika samostalne opštine Čukarica Jovana Novakovića 1909. godine osnovano je Društvo za ulepšavanje Čukarice, zaslužno za imenovanje  postojećih ulica, postavljanje kućnih brojeva i za uređenje infrastrukture.

Stanovnici Čukarice insistiraju da su upravo oni autentični kreatori recepta za čuvenu Karađorđevu šniclu i tvrde da je nastao u njihovom restoranu „Golf“ u Košutnjaku, a recept pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs

DOBRODOŠLI NA ČUKARICU