ГРОЦКА ЗАХВАЛНА ИЛИЈИ ГАРАШАНИНУ, А МИ ВАМ ЈЕ ПРЕДСТАВЉАМО!

Попут већине градова и варошица у Србији у 19. веку и Гроцка је свој убрзани економски и друштвени развој отпочека тек коначним ослобађањем од Турака. Најзаслужнији појединац, који је допринео развитку и напретку живота у Гроцкој, а и читавој земљи као водећи државник Србије 19. века, био је Илија Гарашанин. Његова породица доселила се у ово место почетком 19. века, а имање Илијином оцу поклонио је кнез Милош Обреновић у име заслуга. Баш на том имању, Илија је провео своје последње године живота. Гроцка му је захвална за све што је учинио, као и читав српски народ.

О њему, као и о многим другим интересантним подацима о Гроцкој, сазнајте на сајту www.serbianpuzzle.rs на коме је Министарство државне управе и локалне самоуправе жељом министарке др Кори Удовички да „свака општина и сваки град има једнаке шансе“ одлучило да представи оно најлепше из наше земље, кроз пројекат „Српска слагалица“. Сваког понедељка, уз захвалност локалним самоуправама на доприносу пројекту, представићемо вам по једну општину или град.

Упознајте Србију, њену историју, које културне догађаје можете да посетите, где се и у шта може инвестирати, а и како да научите да кувате српска традиционална јела.Skip to content