GROCKA ZAHVALNA ILIJI GARAŠANINU, A MI VAM JE PREDSTAVLJAMO!

Poput većine gradova i varošica u Srbiji u 19. veku i Grocka je svoj ubrzani ekonomski i društveni razvoj otpočeka tek konačnim oslobađanjem od Turaka. Najzaslužniji pojedinac, koji je doprineo razvitku i napretku života u Grockoj, a i čitavoj zemlji kao vodeći državnik Srbije 19. veka, bio je Ilija Garašanin. Njegova porodica doselila se u ovo mesto početkom 19. veka, a imanje Ilijinom ocu poklonio je knez Miloš Obrenović u ime zasluga. Baš na tom imanju, Ilija je proveo svoje poslednje godine života. Grocka mu je zahvalna za sve što je učinio, kao i čitav srpski narod.

O njemu, kao i o mnogim drugim interesantnim podacima o Grockoj, saznajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs na kome je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave željom ministarke dr Kori Udovički da „svaka opština i svaki grad ima jednake šanse“ odlučilo da predstavi ono najlepše iz naše zemlje, kroz projekat „Srpska slagalica“. Svakog ponedeljka, uz zahvalnost lokalnim samoupravama na doprinosu projektu, predstavićemo vam po jednu opštinu ili grad.

Upoznajte Srbiju, njenu istoriju, koje kulturne događaje možete da posetite, gde se i u šta može investirati, a i kako da naučite da kuvate srpska tradicionalna jela.Skip to content