14 привредника из Бујановца, Прешева и Медвеђе добило субвенције, Мартиновић истакао чврсту опредељеност Владе за економски развој југа Србије

Четрнаест привредника из Прешева, Бујановца и Медвеђе потписало је данас уговоре о додели субвенција у укупном износу од 34 милиона динара. Потписивању уговора присуствовао је министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа др Александар Мартиновић, као и директор Службе Координационог тела Ненад Митровић, председник општине Бујановац Нагип Арифи и представници општина Прешево и Медвеђа.

Служба Координационог тела већ 11 година додељује новчана средства у виду субвенција привредницима у ове три општине. До почетка 2023. године 175 привредника добило је више од 425 милиона динара, што је резултирало запошљавањем око 350 људи. Ове године опредељено је нешто више од 14 милиона динара за 6 привредника из Бујановца, непуних 13 милиона динара за 5 привредника из Прешева и скоро 7 милиона динара за три привредника из Медвеђе.

Мартиновић је истакао да данашњи догађај илуструје чврсту опредељеност Владе Републике Србије да помогне економски развој овог дела земље. Напоменувши да су новчана средства данас добили и српски и албански привредници, он је додао да је једини критеријум при одабиру предузећа која ће бити субвенционисана био тај да испуњавају све услове из конкурса.

„Влада Републике Србије и Координационо тело ће и убудуће помагати привредницима из Прешева, Бујановца и Медвеђе, без обзира на њихову националну или верску припадност. Ове локалне самоуправе спадају у категорију недовољно развијених општина и потребно је да уложимо додатне напоре да људима који се баве различитим привредним активностима у овом делу Србије помогнемо и олакшамо, да постакнемо економски развој и подигнемо животни стандард“, поручио је Мартиновић.

Привредницима који су данас потписали уговоре министар је пожелео да успешно послују, да наменски искористе додељена средства, да запосле људе и прошире капацитете своје производње, као и да унапреде квалитет својих производа и услуга и што боље се позиционирају, пре свега на тржишту Републике Србије, али, како је навео, и ван граница наше земље, уколико је то могуће.

Осврнувши се на претходно одржан састанак са председником општине Бујановац Нагипом Арифијем, Мартиновић је нагласио да су водили веома конструктиван разговор о свим изазовима са којима се ова локална самоуправа суочава и показали добру вољу да заједнички приступе решавању проблема. Он је подсетио на то да је у претходним месецима одржао састанке и са председницима општина Прешево и Медвеђа Шћипримом Арифијем и Драганом Кулићем, те нагласио да ће МДУЛС и Координационо тело у наредном периоду бити присутнији на терену, како би разговарали са челницима ове три општине, али и грађанима и привредницима који ту живе и раде.

 

Фото галерија:Skip to content