14 privrednika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe dobilo subvencije, Martinović istakao čvrstu opredeljenost Vlade za ekonomski razvoj juga Srbije

Četrnaest privrednika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe potpisalo je danas ugovore o dodeli subvencija u ukupnom iznosu od 34 miliona dinara. Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa dr Aleksandar Martinović, kao i direktor Službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i predstavnici opština Preševo i Medveđa.

Služba Koordinacionog tela već 11 godina dodeljuje novčana sredstva u vidu subvencija privrednicima u ove tri opštine. Do početka 2023. godine 175 privrednika dobilo je više od 425 miliona dinara, što je rezultiralo zapošljavanjem oko 350 ljudi. Ove godine opredeljeno je nešto više od 14 miliona dinara za 6 privrednika iz Bujanovca, nepunih 13 miliona dinara za 5 privrednika iz Preševa i skoro 7 miliona dinara za tri privrednika iz Medveđe.

Martinović je istakao da današnji događaj ilustruje čvrstu opredeljenost Vlade Republike Srbije da pomogne ekonomski razvoj ovog dela zemlje. Napomenuvši da su novčana sredstva danas dobili i srpski i albanski privrednici, on je dodao da je jedini kriterijum pri odabiru preduzeća koja će biti subvencionisana bio taj da ispunjavaju sve uslove iz konkursa.

„Vlada Republike Srbije i Koordinaciono telo će i ubuduće pomagati privrednicima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost. Ove lokalne samouprave spadaju u kategoriju nedovoljno razvijenih opština i potrebno je da uložimo dodatne napore da ljudima koji se bave različitim privrednim aktivnostima u ovom delu Srbije pomognemo i olakšamo, da postaknemo ekonomski razvoj i podignemo životni standard“, poručio je Martinović.

Privrednicima koji su danas potpisali ugovore ministar je poželeo da uspešno posluju, da namenski iskoriste dodeljena sredstva, da zaposle ljude i prošire kapacitete svoje proizvodnje, kao i da unaprede kvalitet svojih proizvoda i usluga i što bolje se pozicioniraju, pre svega na tržištu Republike Srbije, ali, kako je naveo, i van granica naše zemlje, ukoliko je to moguće.

Osvrnuvši se na prethodno održan sastanak sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, Martinović je naglasio da su vodili veoma konstruktivan razgovor o svim izazovima sa kojima se ova lokalna samouprava suočava i pokazali dobru volju da zajednički pristupe rešavanju problema. On je podsetio na to da je u prethodnim mesecima održao sastanke i sa predsednicima opština Preševo i Medveđa Šćiprimom Arifijem i Draganom Kulićem, te naglasio da će MDULS i Koordinaciono telo u narednom periodu biti prisutniji na terenu, kako bi razgovarali sa čelnicima ove tri opštine, ali i građanima i privrednicima koji tu žive i rade.

 

Foto galerija:Skip to content