Бошњак са представницима Националног савета Влаха

Државни секретар Иван Бошњак разговарао је у Пожаревцу са представницима Националног савета влашке националне мањине о раду Националног савета и условима за остваривање права мањина у Србији.

Државни секретар је изразио задовољство што је након избора обезбеђен контунуитет у раду и руковођењу Националним саветом Влаха.

Представници Националног савета влашке националне мањине истакли су потребу за јачањем сопствених капацитета кроз сарадњу са другим националним саветима, државним органима и нарочито локланим самоуправама у којма живе припадници ов мањине.

Државни секретар је подестио да је прошле године, након 12 година, Министарство поново покренуло доделу средстава из Фонда за националне мањине. „Ове године успели смо да обезбедимо већа средстава за овај фонд за једну трећину у односу на 2018. годину и сада износе 30 милиона динара. Области које ће се финансирати ове године одредиће републички Савет за националне мањине, заједно са националним саветима“ рекао је он.

Бошњак подвлачи да је законом прописано обавеза да и локалне самоуправе имају обавезу да самостално финансирају активности националних савета, и задатак нам је ове године да се ова законска одредба дословно спроводи у свим општинама и градовима где живе националне мањине. „На томе би требало да раде све заинтересоване стране, док ће посебну подршку у координацији пружити управни окрузи на чијој територији живе Власи“ истакао је Бошњак.Skip to content