Брајовић: ОГП је снажан инструмент за унапређење транспарентности, одговорности и ефикасности јавне управе

Саветница у Министарству државне управе и локалне самоуправе Драгана Брајовић данас је говорила на консултативном састанку са организацијама цивилног друштва, у оквиру јавних консултација које организује Министарство на тему Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу (Оpen Government Partnership – OGP) у Републици Србији за период од 2016. до 2017. године широм Србије.

„ОГП је снажан инструмент за унапређење транспарентности, одговорности и ефикасности јавне управе, као и за испуњење одређених критеријума у процесу приступања ЕУ. Као такав он представља интегрални део укупне реформе јавне управе које спроводи ова Влада“, рекла је Брајовић.

Она је нагласила да сарадња са цивилним друштвом, као једно од основних начела ОГП, подразумева заједнички рад на развоју обавеза које ће бити укључене у Акциони план. „То захтева преузимање одговорности обе стране, али и компромисе“, нагласила је Брајовић.

С тим у вези, она је појаснила да државна управа треба и мора да буде отворена за нове идеје које долазе из цивилног сектора, док цивилно друштво мора да разуме да трансформисање институција и рад јавне администрације није лак нити кратак процес, те да захтева стрпљење и флексибилност. „Све то захтева велику посвећеност и рад, али може довести до значајних резултата при чему и до  измене начина рада обе стране“, закључила је она.Skip to content