Брнабић на КБФ-у: Дигитализација је приоритет Владе Србије

Министарка државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Ана Брнабић учествовала је данас на 24. Копаоник бизнис форуму на панелу посвећеном дигитализацији и том приликом нагласила да је дигитализација један од приоритета Владе Србије.

„У е-управи ужасно пуно каснимо, између 15 и 20 година, а дигитализација и хватање прикључка са четвртом индустријском револиуцијом је један од приоритета Владе Србије, да уведемо електронску управу и напустимо културу шалтера, печата и папира“, рекла је Брнабић и додала да је то што каснимо је лоша вест, али је добро то што је влада тога свесна и што полако уводи електронске сервисе, како би се, макар и на „ад хок бази“ живот учинио лакшим.

„Док немамо електронско плаћање, платним картицама, док стварно не будемо имали и електронске потписе, електронска архивирања и регистре, нећемо имати е-управу“, рекла је министарка. Она је рекла да су сервиси које влада уводи полазна тачка, како ниједна следећа влада не би морала да дискутује о томе, јер „јесте срамота да 2017. године дискутујемо о тим стварима“.

 

Влада Србије је, како је додала, формирала Радну групу која ће радити на решењу за електронска плаћања и која има рок до 31. марта а влади достави предлог решења за електронска плаћања.

„То није само једна од оних многих радних група, а кад сам ја дошла у државну управу научили су ме да када нешто нећете да урадите ви направите радну групиу. Ова има рок до 31. марта да предложи решење“, подвукла је Брнабић и напоменула да је већ отворен пут за електронска архивирања, након увођења електронске грађевинске дозволе, указујући да нема потребе да се те дозволе штампају.

„Послали смо на усвајање Уредбу о електронском пословању, што је други корак, и чекамо Закон о електронском пословању“, рекла је Брнабић.

Министарка је додала и да је добро што је влада схватила важност дигиталне трансформације и успоставила Савет за информационе технологије, на чијем је челу, наводећи да сада постоји „хуб“ у влади који се бави информационим технологијама, дигитализацијом, отвореним подацима и е-управом.

„Очекујем пуно од нас. Ја сам “officer“ који зна да треба да пита људе, а то сте ви овде, шта треба да радимо“, рекла је Брнабић.Skip to content