Brnabić na KBF-u: Digitalizacija je prioritet Vlade Srbije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić učestvovala je danas na 24. Kopaonik biznis forumu na panelu posvećenom digitalizaciji i tom prilikom naglasila da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

„U e-upravi užasno puno kasnimo, između 15 i 20 godina, a digitalizacija i hvatanje priključka sa četvrtom industrijskom revoliucijom je jedan od prioriteta Vlade Srbije, da uvedemo elektronsku upravu i napustimo kulturu šaltera, pečata i papira“, rekla je Brnabić i dodala da je to što kasnimo je loša vest, ali je dobro to što je vlada toga svesna i što polako uvodi elektronske servise, kako bi se, makar i na „ad hok bazi“ život učinio lakšim.

„Dok nemamo elektronsko plaćanje, platnim karticama, dok stvarno ne budemo imali i elektronske potpise, elektronska arhiviranja i registre, nećemo imati e-upravu“, rekla je ministarka. Ona je rekla da su servisi koje vlada uvodi polazna tačka, kako nijedna sledeća vlada ne bi morala da diskutuje o tome, jer „jeste sramota da 2017. godine diskutujemo o tim stvarima“.

 

Vlada Srbije je, kako je dodala, formirala Radnu grupu koja će raditi na rešenju za elektronska plaćanja i koja ima rok do 31. marta a vladi dostavi predlog rešenja za elektronska plaćanja.

„To nije samo jedna od onih mnogih radnih grupa, a kad sam ja došla u državnu upravu naučili su me da kada nešto nećete da uradite vi napravite radnu grupiu. Ova ima rok do 31. marta da predloži rešenje“, podvukla je Brnabić i napomenula da je već otvoren put za elektronska arhiviranja, nakon uvođenja elektronske građevinske dozvole, ukazujući da nema potrebe da se te dozvole štampaju.

„Poslali smo na usvajanje Uredbu o elektronskom poslovanju, što je drugi korak, i čekamo Zakon o elektronskom poslovanju“, rekla je Brnabić.

Ministarka je dodala i da je dobro što je vlada shvatila važnost digitalne transformacije i uspostavila Savet za informacione tehnologije, na čijem je čelu, navodeći da sada postoji „hub“ u vladi koji se bavi informacionim tehnologijama, digitalizacijom, otvorenim podacima i e-upravom.

„Očekujem puno od nas. Ja sam “officer“ koji zna da treba da pita ljude, a to ste vi ovde, šta treba da radimo“, rekla je Brnabić.Skip to content