Брнабић: Ове године почиње повлачење помоћи ЕУ за реформу јавне управе

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић учествовала је у раду четвртог састанка Посебне групе за реформу јавне управе на ком је једна од најзначајнијих тема била праћење спровођења Стратегије за реформу јавне управе и пратећег Акционог плана за период 2015-2017 године. Састанку је присуствовала и директорка за Западни Балкан Генералног директората за суседство и придруживање Европске комисије, Хеновева Руиз Калавера.

Брнабић је новинарима пред почетак састанка рекла да ће ове године почети повлачење 80 милиона евра које је Србија добила од ЕУ за реформу јавне управе. Сва средства, како је нагласила, неће моћи да буду повучена ове године, али ће се настојати да тај износ буде што већи.

Она је нагласила да је та буџетска подршка ЕУ намењена за сповођење Стратегије за реформу јавне управе. Како је истакла, прва фаза те реформе била је рационализација јавне управе и да се сада иде на реорганизацију јавних служби.

 

„Циљ је да се пружи што ефикаснија услуга грађанима и то у кључним секторима, здравству, просвети и социјалној заштити“, рекла је Брнабић и додала да су од децембра 2013. године, када је уведена забрана запошљавања у јавном сектору, у буџету Србије због рационализације јавне управе постигнуте ушеде од 100 милиона евра, а само у 2016. биле су 40 милиона евра.

„Србија нема гломазну већ неефикасну јавну управу“, оценила је министарка и нагласила да се сада ради на одлуци о максималном броју запослених у јавном сектору за 2017. и да је циљ да се држи под контролом тренутни број запослених.

Она је рекла и да се ради на закону о платама у Аутономној покрајини и локалним самоуправама који је у завршној фази. План је, како је објаснила, да до јуна буде завшена категоризација радних места, а да се до краја године усвоји шифрарник радних места са каталогом.

Указала је да систем вредновања запослених у јавној управи не функционише и да мора да се мења, што ће бити највећи изазов.

Директорка одсека за Западни Балкан Генералног директората за проширење Европске комисије Геновева Руиз Калавера казала је да је циљ да Србија добија ефикасну и одговорну управу која ће бити на услузи грађанима. Она је истакла да ће ЕУ и Европска комисија наставити да подржавају Србију у увођењу европских стандарда и на њеном путу ка ЕУ.Skip to content