Brnabić: Ove godine počinje povlačenje pomoći EU za reformu javne uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić učestvovala je u radu četvrtog sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave na kom je jedna od najznačajnijih tema bila praćenje sprovođenja Strategije za reformu javne uprave i pratećeg Akcionog plana za period 2015-2017 godine. Sastanku je prisustvovala i direktorka za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susedstvo i pridruživanje Evropske komisije, Henoveva Ruiz Kalavera.

Brnabić je novinarima pred početak sastanka rekla da će ove godine početi povlačenje 80 miliona evra koje je Srbija dobila od EU za reformu javne uprave. Sva sredstva, kako je naglasila, neće moći da budu povučena ove godine, ali će se nastojati da taj iznos bude što veći.

Ona je naglasila da je ta budžetska podrška EU namenjena za spovođenje Strategije za reformu javne uprave. Kako je istakla, prva faza te reforme bila je racionalizacija javne uprave i da se sada ide na reorganizaciju javnih službi.

 

„Cilj je da se pruži što efikasnija usluga građanima i to u ključnim sektorima, zdravstvu, prosveti i socijalnoj zaštiti“, rekla je Brnabić i dodala da su od decembra 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, u budžetu Srbije zbog racionalizacije javne uprave postignute ušede od 100 miliona evra, a samo u 2016. bile su 40 miliona evra.

„Srbija nema glomaznu već neefikasnu javnu upravu“, ocenila je ministarka i naglasila da se sada radi na odluci o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru za 2017. i da je cilj da se drži pod kontrolom trenutni broj zaposlenih.

Ona je rekla i da se radi na zakonu o platama u Autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama koji je u završnoj fazi. Plan je, kako je objasnila, da do juna bude zavšena kategorizacija radnih mesta, a da se do kraja godine usvoji šifrarnik radnih mesta sa katalogom.

Ukazala je da sistem vrednovanja zaposlenih u javnoj upravi ne funkcioniše i da mora da se menja, što će biti najveći izazov.

Direktorka odseka za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Genoveva Ruiz Kalavera kazala je da je cilj da Srbija dobija efikasnu i odgovornu upravu koja će biti na usluzi građanima. Ona je istakla da će EU i Evropska komisija nastaviti da podržavaju Srbiju u uvođenju evropskih standarda i na njenom putu ka EU.Skip to content