Брнабић: Радимо на завршетку реформе система финансирања локалних самоуправа

Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће у наредном периоду заједно са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) радити на завршетку реформе система финансирања локалних самоуправа.

Она је на 44. седници Скупштине СКГО рекла да је усвајање Закона о финансирању локалних самоуправа био први корак у реформи тог система а да се сада ради на закону о таксама и накнадама.

 

Брнабић је навела да ће њено министарство процењивати како ће ти закони утицати на буџете локалних самоуправа и да ће заједно са њима тражити начин како да се не угрози одрживо финансирање градова и општина и нових услуга које пружају грађанима. Подсетила је да је почела јавна расправа о изменама и допунама Закона о локалним самоуправама и да је у том закону кључна међуопштинска сарадња.

Према њеним речима, кровни документ реформе финансирања локалних самоуправа је стратегија децентрализације која је јако важна и за локалне самоуправе и за грађане Србије.

„Ако локалне самоуправе нису ефикасне, влада не може бити успешна“, оценила је министарка.

Њен предлог је да се у наредних неколико недеља уради концепт стратегије децентрализације и да јавна расправа почне пре него што буде завршен нацрт стратегије.Skip to content