Brnabić: Radimo na završetku reforme sistema finansiranja lokalnih samouprava

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u narednom periodu zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) raditi na završetku reforme sistema finansiranja lokalnih samouprava.

Ona je na 44. sednici Skupštine SKGO rekla da je usvajanje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava bio prvi korak u reformi tog sistema a da se sada radi na zakonu o taksama i naknadama.

 

Brnabić je navela da će njeno ministarstvo procenjivati kako će ti zakoni uticati na budžete lokalnih samouprava i da će zajedno sa njima tražiti način kako da se ne ugrozi održivo finansiranje gradova i opština i novih usluga koje pružaju građanima. Podsetila je da je počela javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama i da je u tom zakonu ključna međuopštinska saradnja.

Prema njenim rečima, krovni dokument reforme finansiranja lokalnih samouprava je strategija decentralizacije koja je jako važna i za lokalne samouprave i za građane Srbije.

„Ako lokalne samouprave nisu efikasne, vlada ne može biti uspešna“, ocenila je ministarka.

Njen predlog je da se u narednih nekoliko nedelja uradi koncept strategije decentralizacije i da javna rasprava počne pre nego što bude završen nacrt strategije.Skip to content