Брнабић са Девенпортом о реформи јавне управе

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић разговарала је данас са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпортом о приоритетима Министарства у наредном периоду и даљој сарадњи две институције.

Честитавши на новом ангажману, Девенпорт је истакао да је свестан да је пред новом министарком велики изазов у даљим корацима реформе јавне управе, која се, на жалост, суочава са недовољно капацитета.

 

„Реформа јавне управе је један од три стуба европске политике проширења“, подвукао је он и додао да верује да ће наставак заједничке сарадње управо допринети даљој реализацији започетих пројеката и отварању нових могућности да се реформа јавне управе спроведе на најбољи могући начин.

Министарка Брнабић је истакла да је њен приоритет пуна примена одредби Закона о општем управном поступку које су почеле да се примењују од 8. јуна, а које доносе велике промене у односу управе према грађанима. „Више нема изговора да управа не размењује податке из службених евиденција. Сада тај задатак од грађана преузимамо ми“, поручила је она.

Даље јачање капацитета инспекцијских служби, развој еУправе, боља расподела надлежности између Републике и локала, као и формирање Националне академије за едукацију јавних службеника су најважнији задаци, којима намеравамо да створимо професионалну и модерну управу која ће бити снажна подршка променама у Србији, закључила је она.Skip to content