Brnabić sa Devenportom o reformi javne uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenportom o prioritetima Ministarstva u narednom periodu i daljoj saradnji dve institucije.

Čestitavši na novom angažmanu, Devenport je istakao da je svestan da je pred novom ministarkom veliki izazov u daljim koracima reforme javne uprave, koja se, na žalost, suočava sa nedovoljno kapaciteta.

 

„Reforma javne uprave je jedan od tri stuba evropske politike proširenja“, podvukao je on i dodao da veruje da će nastavak zajedničke saradnje upravo doprineti daljoj realizaciji započetih projekata i otvaranju novih mogućnosti da se reforma javne uprave sprovede na najbolji mogući način.

Ministarka Brnabić je istakla da je njen prioritet puna primena odredbi Zakona o opštem upravnom postupku koje su počele da se primenjuju od 8. juna, a koje donose velike promene u odnosu uprave prema građanima. „Više nema izgovora da uprava ne razmenjuje podatke iz službenih evidencija. Sada taj zadatak od građana preuzimamo mi“, poručila je ona.

Dalje jačanje kapaciteta inspekcijskih službi, razvoj eUprave, bolja raspodela nadležnosti između Republike i lokala, kao i formiranje Nacionalne akademije za edukaciju javnih službenika su najvažniji zadaci, kojima nameravamo da stvorimo profesionalnu i modernu upravu koja će biti snažna podrška promenama u Srbiji, zaključila je ona.Skip to content