Дан матичара Србије – Сенти, Смедеревској Паланци и Новом Пазару признања за најефикасније матичне службе

Министарство државне управе и локалне самоуправе обележило је данас Дан матичара Републике Србије и том приликом прогласило најефикасније матичне службе у општинским, односно градским управама. Награђеним општинама Сента и Смедеревска Паланка и Граду Новом Пазару признања је уручио министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић.

Подсетивши на то да матичари обављају један од најзначајнијих послова јавне управе, те да снага њихове улоге лежи у томе што евидентирају најбитније моменте у животима грађана, Мартиновић је честитао награђенима на успешном раду и пожелео им да имају што више уписа у матичне књиге рођених и венчаних.

„Важно је да имамо што више деце, јер деца су будућност Србије и све што радимо на економском плану, али и свим другим пољима, има смисла једино ако имамо коме то да оставимо. Морам да напоменем и то да матичне књиге представљају не само основну службену евиденцију о личним стањима грађана, већ и ресурс који нам омогућава да кроз механизам „размене података електронским путем“ брзо и једноставно пружимо услуге крајњим корисницима“, истакао је министар.

Он је додао да матичари данас користе иновативне алате и све предности модерних информационо-комуникационих технологија. Како је навео, вођењем матичних књига у електронском облику у оквиру Регистра матичних књига створени су услови за константан раст броја и квалитета услуга које су намењене директно грађанима, међу којима је најновија услуга Министарства „еИзвод“ на Порталу еУправа.

На догађају у Палати Србија присутнима су се обратили и Представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице у Србији (УНХЦР) Суфијан Ађали и помоћница начелника Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова Сузана Станић Царевић – представници институција са којима је Министарство остварило изврсну сарадњу на решавању питања правне невидљивости. О досадашњим резултатима у области матичних књига говорила је помоћница министра државне управе и локалне самоуправе у Сектору за регистре и локалну самоуправу Марина Дражић.

Подсетимо, Дан матичара обележава се у знак сећања на 9. мај 1946. године, када је ступио на снагу први закон о матичним књигама, који је увео и уредио јединствено вођење матичних књига на целој територији Републике Србије.

Фото галерија – извор Glo FotoVideoStudioSkip to content