Dan matičara Srbije – Senti, Smederevskoj Palanci i Novom Pazaru priznanja za najefikasnije matične službe

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obeležilo je danas Dan matičara Republike Srbije i tom prilikom proglasilo najefikasnije matične službe u opštinskim, odnosno gradskim upravama. Nagrađenim opštinama Senta i Smederevska Palanka i Gradu Novom Pazaru priznanja je uručio ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović.

Podsetivši na to da matičari obavljaju jedan od najznačajnijih poslova javne uprave, te da snaga njihove uloge leži u tome što evidentiraju najbitnije momente u životima građana, Martinović je čestitao nagrađenima na uspešnom radu i poželeo im da imaju što više upisa u matične knjige rođenih i venčanih.

„Važno je da imamo što više dece, jer deca su budućnost Srbije i sve što radimo na ekonomskom planu, ali i svim drugim poljima, ima smisla jedino ako imamo kome to da ostavimo. Moram da napomenem i to da matične knjige predstavljaju ne samo osnovnu službenu evidenciju o ličnim stanjima građana, već i resurs koji nam omogućava da kroz mehanizam „razmene podataka elektronskim putem“ brzo i jednostavno pružimo usluge krajnjim korisnicima“, istakao je ministar.

On je dodao da matičari danas koriste inovativne alate i sve prednosti modernih informaciono-komunikacionih tehnologija. Kako je naveo, vođenjem matičnih knjiga u elektronskom obliku u okviru Registra matičnih knjiga stvoreni su uslovi za konstantan rast broja i kvaliteta usluga koje su namenjene direktno građanima, među kojima je najnovija usluga Ministarstva „eIzvod“ na Portalu eUprava.

Na događaju u Palati Srbija prisutnima su se obratili i Predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR) Sufijan Ađali i pomoćnica načelnika Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Suzana Stanić Carević – predstavnici institucija sa kojima je Ministarstvo ostvarilo izvrsnu saradnju na rešavanju pitanja pravne nevidljivosti. O dosadašnjim rezultatima u oblasti matičnih knjiga govorila je pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave u Sektoru za registre i lokalnu samoupravu Marina Dražić.

Podsetimo, Dan matičara obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1946. godine, kada je stupio na snagu prvi zakon o matičnim knjigama, koji je uveo i uredio jedinstveno vođenje matičnih knjiga na celoj teritoriji Republike Srbije.

Foto galerija – izvor Glo FotoVideoStudioSkip to content