Дигитализација у јавној управи предуслов за дигиталну повезаност са грађанима

„Дигитализација је неопходност у јавној управи и једини начин да се понуде боље јавне услуге, да наша администрација на свим нивоима буде бржа, ефикаснија, спремнија да одговара на захтеве грађана и привреде“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на данашњем скупу у Националној академији за јавну управу „У сусрет новој писмености“, у организацији USAID-а, Министарства културе и информисања, НАЈУ и организације Propulsion.

Отварајући скуп она је у својој видео поруци истакла да је Влада Србије подржала дигиталну агенду, која даје одличне резултате у поређењу са многим европским државама, уз испуњење предуслова да сви грађани морају имати корист од ње. Дигитална трансформација је један од кључних приоритета актуелне Владе Србије, а стратешка одлука да се Србија и државна управа окрену ка реформи, иновацијама и дигитализацији била је пресудна не само да се постигну резултати у реалном простору, већ и да се одговорно и конкретно одговори на највећу безбедносну кризу последњих деценија – пандемију корона вируса, навела је Обрадовић.

Она је подсетила да је технолошка револуција донела глобалне промене које собом носе и промене у начину живота и рада, и у том циљу Влада Србије настоји да обезбеди два основна предуслова: медијску и дигиталну писменост и дигиталну повезаност за све грађане. Реформа јавне управе, која се континуирано спроводи резултирала је ефикасном и кориснички оријентисаном управом у дигиталном окружењу.

„Визија Владе је да највећи број грађана и привреде користи услуге електронске управе које треба да буду у складу са највишим стандардима квалитета и фокусиране на потребе корисника. Такође, визија је да у наредним годинама буде значајно унапређена медијска и дигитална писменост грађана и државних службеника за коришћење е-Управе. Ми морамо грађанима да објаснимо да им је е-Управа на располагању 24 сата, 7 дана у недељи, 365 дана у години, као и да припремимо државне службенике на модеран начин рада”, закључила је Обрадовић.

На данашњем догађају представљен је приручник медијске и информационе писмености за службенике јавне управе аутора Саше Мирковића и Маје Зарић, а програм обуке о медијској писмености ће бити доступан службеницима јавне управе путем платформе за онлајн учење НАЈУ од јула ове године.

Видео галеријаSkip to content