Digitalizacija u javnoj upravi preduslov za digitalnu povezanost sa građanima

„Digitalizacija je neophodnost u javnoj upravi i jedini način da se ponude bolje javne usluge, da naša administracija na svim nivoima bude brža, efikasnija, spremnija da odgovara na zahteve građana i privrede“, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović na današnjem skupu u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu „U susret novoj pismenosti“, u organizaciji USAID-a, Ministarstva kulture i informisanja, NAJU i organizacije Propulsion.

Otvarajući skup ona je u svojoj video poruci istakla da je Vlada Srbije podržala digitalnu agendu, koja daje odlične rezultate u poređenju sa mnogim evropskim državama, uz ispunjenje preduslova da svi građani moraju imati korist od nje. Digitalna transformacija je jedan od ključnih prioriteta aktuelne Vlade Srbije, a strateška odluka da se Srbija i državna uprava okrenu ka reformi, inovacijama i digitalizaciji bila je presudna ne samo da se postignu rezultati u realnom prostoru, već i da se odgovorno i konkretno odgovori na najveću bezbednosnu krizu poslednjih decenija – pandemiju korona virusa, navela je Obradović.

Ona je podsetila da je tehnološka revolucija donela globalne promene koje sobom nose i promene u načinu života i rada, i u tom cilju Vlada Srbije nastoji da obezbedi dva osnovna preduslova: medijsku i digitalnu pismenost i digitalnu povezanost za sve građane. Reforma javne uprave, koja se kontinuirano sprovodi rezultirala je efikasnom i korisnički orijentisanom upravom u digitalnom okruženju.

„Vizija Vlade je da najveći broj građana i privrede koristi usluge elektronske uprave koje treba da budu u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i fokusirane na potrebe korisnika. Takođe, vizija je da u narednim godinama bude značajno unapređena medijska i digitalna pismenost građana i državnih službenika za korišćenje e-Uprave. Mi moramo građanima da objasnimo da im je e-Uprava na raspolaganju 24 sata, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini, kao i da pripremimo državne službenike na moderan način rada”, zaključila je Obradović.

Na današnjem događaju predstavljen je priručnik medijske i informacione pismenosti za službenike javne uprave autora Saše Mirkovića i Maje Zarić, a program obuke o medijskoj pismenosti će biti dostupan službenicima javne uprave putem platforme za onlajn učenje NAJU od jula ove godine.

Video galerijaSkip to content