Договорен начин увида у Јединствени бирачки списак

У наставку разговора о примени Закона о допунама Закона о јединственом бирачком списку, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић састала се данас у згради Владе Србије са представницима Радне групе за унапређење изборног процеса Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије.

На састанку је договорено да ће Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућити увид у Јединствени бирачки списак заинтересованим члановима и заменицима чланова Радне групе, а да ће у наредним данима да се утврде временски термини када ће представници Радне групе моћи да провере да ли су извршене све тражене промене.

Овим решењем омогућена је имплементација члана 2. Закона о допунама Закона о јединственом бирачком списку, у складу са Одлуком Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије.

Подсетимо, на Другој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, која је одржана 10. маја 2024. године, донет је Закон о допунама Закона о јединственом бирачком списку. Чланом 2. Закона прописано је да ће бирач који је уписан у бирачки списак, а који је у периоду после 3. јула 2023. године пријавио пребивалиште у јединици локалне самоуправе, односно у градској општини у којој су за 2. јун 2024. године расписани локални избори, бити уписан у део бирачког списка према месту пребивалишта које је имао на дан 3. јула 2023. године.

 

Фото галерија:Skip to content