Dogovoren način uvida u Jedinstveni birački spisak

U nastavku razgovora o primeni Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas u zgradi Vlade Srbije sa predstavnicima Radne grupe za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućiti uvid u Jedinstveni birački spisak zainteresovanim članovima i zamenicima članova Radne grupe, a da će u narednim danima da se utvrde vremenski termini kada će predstavnici Radne grupe moći da provere da li su izvršene sve tražene promene.

Ovim rešenjem omogućena je implementacija člana 2. Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, u skladu sa Odlukom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije.

Podsetimo, na Drugoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, koja je održana 10. maja 2024. godine, donet je Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Članom 2. Zakona propisano je da će birač koji je upisan u birački spisak, a koji je u periodu posle 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, biti upisan u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine.

 

Foto galerija:Skip to content