Дражић: Јединствени бирачки списак никад није био ажурнији

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић састала се са представницима Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) са којима је разговарала о Јединственом бирачком списку и активостима Министарства на његовом унапређењу.

„Јединствени бирачки списак никада није био ажурнији. Електронски смо повезали матичне књиге умрлих и венчаних са ЈБС, тако да матичар по упису чињенице смрти и венчања у матичне књиге, по службеној дужности, електронским путем шаље референтима који раде на ажурирању података у ЈБС“, рекла је Марина Дражић.

Како је додала, на сајту Министарства државне управе и локалне самоурпаве отворена је и посебна страница, на којој објављујемо све информације које се односе на ЈБС.

Подсетила је да грађани могу проверити да ли су уписани у ЈБС преко странице https://upit.birackispisak.gov.rs/ и на порталу е Управе и нагласила да је то сада омогућено и слепим и слабовидим лицима.

“У циљу унапређења приступа изборном процесу свим грађанима омогућили смо проверу података у ЈБС и за слепе и слабовиде тако што ће одласком на сајт користити читач са екрана. Поступак је такав да након уноса матичног броја, а пре опције претраживања, уносе код са слике уз инструкцију у аудио фајлу. Раније је провера бирачког списка била таква да је увек морао неко да буде поред слепе и слабовиде особе и помаже јој, сада то могу сами да учине“, рекла је она.

Додала је да је спроведено седам обука за 368 референта који раде у апликацији Јединственог бирачког списка, као и две обуке за 279 матичара о повезивању матичних књига са Јединственим бирачким списком, у циљу јачања демократских капацитета и унапређења бирачког списка, посебно кад је реч о тачности и ажурности података.

Министарство државне управе и локалне самоуправе, како је додала Дражић, објавило је и Приручник за спровођење Закона о јединственом бирачком списку, који је значајан алат у раду службеника који су овлашћени за вођење, односно ажурирање бирачког списка.

У Приручнику је, између осталог, представљен и поступак ажурирања бирачког списка од расписивања избора до закључења бирачког списка, са детаљним објашњењима поступка обавештавања грађана о начину увида у бирачки списак и остваривању права за гласање по месту боравишта у земљи или у иностранству.

Министарство је припремило и објавило и видео, који грађанима појашњава начин провере податка у Јединственом бирачком списку.Skip to content