Државни секретар МДУЛС-а Мачужић Пузић на Првој међународној конференцији о управљању људским ресурсима у јавној управи

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић обратила се данас, у име министра др Александра Мартиновића, на Првој међународној конференцији о управљању људским ресурсима у јавној управи под називом „Иновативне стратегије за привлачење талената, унапређење развоја и креирање инспиративног радног окружења“.

Истакавши да изазови са којима се последњих неколико година суочавају јавне управе свих земаља захтевају велико ангажовање како људских, тако и финансијских ресурса, као и одговорно управљање и ефикасно реаговање, Мачужић Пузић је навела да управа Републике Србије континуирано ради на привлачењу и задржавању квалитетних и компетентних кадрова, довољно стручних и способних да одговоре променама и трендовима убрзане дигитализације, али и потребама грађана и привреде.

„Професионална јавна администрација је темељ за функционисање државе, због чега је Влада Републике Србије већ неколико година опредељена да кроз реформу државно-службеничког система модернизује процес управљања људским ресурсима и унапреди квалитет и компетенције својих запослених и кадровско планирање. Јачање јединица за управљање људским ресурсима, унапређење аналитичких капацитета и промоција јавне управе као пожељног послодавца ће и у будућности бити идеја водиља за даље реформске процесе, са крајњим циљем стварања одговорне, ефикасне и транспарентне јавне управе у служби грађана“, поручила је Мачужић Пузић.

Она је додала да је Министарство државне управе и локалне самоуправе у протеклих пет година интегрисало оквир компетенција у све области управљања људским ресурсима на државном нивоу, те да се тренутно ради на анализи примене овог оквира, која треба да усмери правце његовог даљег развоја.

„Последње две године у примену оквира компетенција активно укључујемо и локални ниво управе, јер је јачање капацитета локалних самоуправа од изузетног значаја и остаће један од основних приоритета Министарства државне управе и локалне самоуправе“, нагласила је Мачужић Пузић.

Дводневну међународну конференцију организује Служба за управљање кадровима (СУК) Владе Републике Србије, уз подршку Ханс Зајдел фондације, са циљем размене искустава и знања између представника органа из земаља региона и Европе. У уводном делу догађаја присутнима су се обратили и директор СУК-а др Данило Рончевић и регионални директор Ханс Зајдел фондације за Југоисточну Европу др Клаус Фиесингер. У наставку конференције, у оквиру панел дискусија, испред Министарства државне управе и локалне самоуправе учествоваће помоћница министра у Сектору за управљање људским ресурсима Ивана Савићевић и начелница Одељења за јавну и еУправу Љиљана Узелац.

Фото галерија – извор МДУЛСSkip to content