Državni sekretar MDULS-a Mačužić Puzić na Prvoj međunarodnoj konferenciji o upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić obratila se danas, u ime ministra dr Aleksandra Martinovića, na Prvoj međunarodnoj konferenciji o upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi pod nazivom „Inovativne strategije za privlačenje talenata, unapređenje razvoja i kreiranje inspirativnog radnog okruženja“.

Istakavši da izazovi sa kojima se poslednjih nekoliko godina suočavaju javne uprave svih zemalja zahtevaju veliko angažovanje kako ljudskih, tako i finansijskih resursa, kao i odgovorno upravljanje i efikasno reagovanje, Mačužić Puzić je navela da uprava Republike Srbije kontinuirano radi na privlačenju i zadržavanju kvalitetnih i kompetentnih kadrova, dovoljno stručnih i sposobnih da odgovore promenama i trendovima ubrzane digitalizacije, ali i potrebama građana i privrede.

„Profesionalna javna administracija je temelj za funkcionisanje države, zbog čega je Vlada Republike Srbije već nekoliko godina opredeljena da kroz reformu državno-službeničkog sistema modernizuje proces upravljanja ljudskim resursima i unapredi kvalitet i kompetencije svojih zaposlenih i kadrovsko planiranje. Jačanje jedinica za upravljanje ljudskim resursima, unapređenje analitičkih kapaciteta i promocija javne uprave kao poželjnog poslodavca će i u budućnosti biti ideja vodilja za dalje reformske procese, sa krajnjim ciljem stvaranja odgovorne, efikasne i transparentne javne uprave u službi građana“, poručila je Mačužić Puzić.

Ona je dodala da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u proteklih pet godina integrisalo okvir kompetencija u sve oblasti upravljanja ljudskim resursima na državnom nivou, te da se trenutno radi na analizi primene ovog okvira, koja treba da usmeri pravce njegovog daljeg razvoja.

„Poslednje dve godine u primenu okvira kompetencija aktivno uključujemo i lokalni nivo uprave, jer je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava od izuzetnog značaja i ostaće jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave“, naglasila je Mačužić Puzić.

Dvodnevnu međunarodnu konferenciju organizuje Služba za upravljanje kadrovima (SUK) Vlade Republike Srbije, uz podršku Hans Zajdel fondacije, sa ciljem razmene iskustava i znanja između predstavnika organa iz zemalja regiona i Evrope. U uvodnom delu događaja prisutnima su se obratili i direktor SUK-a dr Danilo Rončević i regionalni direktor Hans Zajdel fondacije za Jugoistočnu Evropu dr Klaus Fiesinger. U nastavku konferencije, u okviru panel diskusija, ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave učestvovaće pomoćnica ministra u Sektoru za upravljanje ljudskim resursima Ivana Savićević i načelnica Odeljenja za javnu i eUpravu Ljiljana Uzelac.

Foto galerija – izvor MDULSSkip to content