Државни секретар на састанку локалних лидера у Прагу

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе мр Иван Бошњак, као шеф српске делегације, учествује на другом „Састанку локалних лидера (Local Leaders Meeting)“ у Прагу. Делегација Републике Србије на наведеном скупу састављена је од  представника града Врања, Лесковца, Сремске Митровице и Новог Сада.

Заједничка презентација градова и општина Републике Србије приказана је на панелу посвећеном уласку кинеских компанија на тржишта Централне и Источне Европе, а присуство представника Републике Србије је од посебног значаја, с обзиром на то да се Република Србија кандидовала за домаћина министарске конференције наредне године.  Централне теме састанка су заштита животне средине и развој „зелених“ технологија, развој у западном делу Кине, и могућа сарадња са земљама централне и источне Европе, улазак кинеских компанија на тржишта Централне и Источне Европе и сарадња у области образовања, културе, културне индустрије и туристичке индустрије. Кинески вицепремијер Зханг Гаоли као допре примере резлутата сарадње Кине са централном и источном Европом пројекте пруге Београд – Будимпешта, мост преко Дунава у Београду и реконструкцију пруге Скопље-Београд.

Шеф делегације Иван Бошњак, током боравка у Прагу, посетио је и Министарство регионалног развоја Републике Чешке, у узвратној посети и у циљу наставка сарадње са експертима овог министарства који су Републику Србију посетили након мајских поплава и ставили на располагање своју експертизу у превенцији елементарних непогода. Домаћин државног секретара била је министарка регионалног развоја Републике Чешке г.ђа Вера Јурова и заменик министра г.ђа Досталова.

Истовремено, у Прагу је организован и Кинески инвестициони форум (China Investment Forum) на којем делегацију привредних друштава предводи град Београд. Очекује се преко 500 званица из 15 провинција Народне Републике Кине и преко 500 званица из земаља Централне и Источне Европе, које ће имати прилику да представе своје привредне потенцијале и подстицаје за улезек кинеских компанија на локална тржишта.Skip to content