Državni sekretar na sastanku lokalnih lidera u Pragu

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave mr Ivan Bošnjak, kao šef srpske delegacije, učestvuje na drugom „Sastanku lokalnih lidera (Local Leaders Meeting)“ u Pragu. Delegacija Republike Srbije na navedenom skupu sastavljena je od  predstavnika grada Vranja, Leskovca, Sremske Mitrovice i Novog Sada.

Zajednička prezentacija gradova i opština Republike Srbije prikazana je na panelu posvećenom ulasku kineskih kompanija na tržišta Centralne i Istočne Evrope, a prisustvo predstavnika Republike Srbije je od posebnog značaja, s obzirom na to da se Republika Srbija kandidovala za domaćina ministarske konferencije naredne godine.  Centralne teme sastanka su zaštita životne sredine i razvoj „zelenih“ tehnologija, razvoj u zapadnom delu Kine, i moguća saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope, ulazak kineskih kompanija na tržišta Centralne i Istočne Evrope i saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, kulturne industrije i turističke industrije. Kineski vicepremijer Zhang Gaoli kao dopre primere rezlutata saradnje Kine sa centralnom i istočnom Evropom projekte pruge Beograd – Budimpešta, most preko Dunava u Beogradu i rekonstrukciju pruge Skoplje-Beograd.

Šef delegacije Ivan Bošnjak, tokom boravka u Pragu, posetio je i Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Češke, u uzvratnoj poseti i u cilju nastavka saradnje sa ekspertima ovog ministarstva koji su Republiku Srbiju posetili nakon majskih poplava i stavili na raspolaganje svoju ekspertizu u prevenciji elementarnih nepogoda. Domaćin državnog sekretara bila je ministarka regionalnog razvoja Republike Češke g.đa Vera Jurova i zamenik ministra g.đa Dostalova.

Istovremeno, u Pragu je organizovan i Kineski investicioni forum (China Investment Forum) na kojem delegaciju privrednih društava predvodi grad Beograd. Očekuje se preko 500 zvanica iz 15 provincija Narodne Republike Kine i preko 500 zvanica iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, koje će imati priliku da predstave svoje privredne potencijale i podsticaje za ulezek kineskih kompanija na lokalna tržišta.Skip to content