Годину дана од усвајања Закона о Националној академији за јавну управу – Обуке прошло више од 3500 државних службеника

Поводом годину дана од усвајања Закона о Националној Академији за јавну управу, министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић посетио је данас Националну академију за јавну управу (НАПА), одржао састанак са Драженом Маравићем, в.д. директора НАПА и обишао обуку “Уговори о грантовима у оквиру програма територијалне сарадње”.

Министар Бранко Ружић рекао је да се усвајањем овог Закона и оснивањем Академије уводи се ред у област стручног усавршавања запослених у јавној управи и обезбеђује једнак приступ праву на стручно усавршавање за више од 40 хиљада запослених у органима државне управе и службама Владе, општинама и градовима. „Ово је посебно значајно са аспекта европских интеграција, у којима се више од 90 одсто политика имплементира на локалном нивоу. Зато је веома важно што запослени на локалу до прошле године имају  прилику за стручно усавршавање, што раније није био случај“, истакао је министар. Он је нагласио да су службеници кључни за реформе које се спроводе и да је непоходно да добију потребна знања и вештине како би могли добро да обављају послове и ефикасно пружају услуге грађанима.

Министар Ружић на састанку са в.д. Директором академије Драженом Маравићем

„Посебно важно је што кроз  програм обуке уз примену савремених облика и метода стручног усавршавања пролазе службеници на свим позицијама као носиоци реформе управе и што ће до краја године бити усвојен програм обука за државну управу и локални ниво, који ће обухватити више од 100 актуелних тема. Почетком године планирамо да почнемо са спровођењем онлајн обука, где ће само неке од тема бити „Управни поступак“ и „Одрживи развој“. Национална Академија за јавну управу је мотивисана идејом да Србија по квалитету и стручности  запослених у јавном сектору постане једнака институцијама у региону и Европи, а највиши стандарди у пружању услуга су императив у раду Академије“, изјавио је Дражен Маравић, в.д. директора Националне академије за јавну управу.

У циљу размене знања и искуства Национална академија за јавну управу Републике Србије већ успешно сарађује са Националном школом за јавну администрацију Републике Француске (ЕНА), а у наредном периоду у плану је и потписивање Споразума о сарадњи са Републиком Српском и другим земљама. Недавно је у Бечу поптписан споразум и са Савезном академијом за јавну управу Републике Аустрије.

 

 Skip to content