ГРАД СМЕДЕРЕВО СИМБОЛ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија…).

 

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљено Смедерево, некадашња српска престоница на обали Дунава. Приобални део града краси вишевековни симбол града – Смедеревска тврђава коју је основао тадашњи српски деспот Ђурађ Бранковић и она је представљала највећу равничарску тврђаву у Европи.

Смедерево је и домаћин Нушићевих дана, позоришног фестивала посвећеног најчувенијем српском комедиографу, као и Смедеревске јесени, једне од најстаријих привредно-туристичких манифестација у Србији. Осим што је град од изузетног историјског значаја и богатог културног наслеђа, Смедерево је град са великим привредним потенцијалима које му, пре свега, обезбеђује његова стратешка позиција града на Дунаву,на којем поседује индустријску луку, али и близина две значајне саобраћајнице – Коридора 7 и Коридора 10, које га повезују са средњоевропским и балканским престоницама. Од Београда је удаљен свега 46 километара.

Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs, сазнаћете по чему је познат чувени Смедеревац Милан Јовановић Стојимировић, а на истом месту моћи ћете да се упознате са два специјалитета овог краја – специјално припремљеним смедеревским смуђем и сармама у виновом лишћу.Skip to content