GRAD SMEDEREVO SIMBOL SRPSKE ISTORIJE

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

 

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljeno Smederevo, nekadašnja srpska prestonica na obali Dunava. Priobalni deo grada krasi viševekovni simbol grada – Smederevska tvrđava koju je osnovao tadašnji srpski despot Đurađ Branković i ona je predstavljala najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.

Smederevo je i domaćin Nušićevih dana, pozorišnog festivala posvećenog najčuvenijem srpskom komediografu, kao i Smederevske jeseni, jedne od najstarijih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji. Osim što je grad od izuzetnog istorijskog značaja i bogatog kulturnog nasleđa, Smederevo je grad sa velikim privrednim potencijalima koje mu, pre svega, obezbeđuje njegova strateška pozicija grada na Dunavu,na kojem poseduje industrijsku luku, ali i blizina dve značajne saobraćajnice – Koridora 7 i Koridora 10, koje ga povezuju sa srednjoevropskim i balkanskim prestonicama. Od Beograda je udaljen svega 46 kilometara.

Posetom sajtu www.serbianpuzzle.rs, saznaćete po čemu je poznat čuveni Smederevac Milan Jovanović Stojimirović, a na istom mestu moći ćete da se upoznate sa dva specijaliteta ovog kraja – specijalno pripremljenim smederevskim smuđem i sarmama u vinovom lišću.Skip to content