Градоначелнице и председнице општина у Србији потписале Повељу женске солидарности

 

Градоначелнице и председнице општина у Србији потписале су данас Повељу женске солидарности којом су се обавезале да ће, без обзира на своју партијску припадност, сарађивати и заједнички деловати у циљу достизања пуне родне равноправности у Србији 21. века.

Потписивање ове повеље је први корак у оснивању Мреже градоначелница и председница општина у Србији, која је покренута на иницијативу министарке државне управе и локалне самоуправе, Марије Обрадовић, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

„Потписивање Повеље женске солидарности је мали симбол добре воље међу 22 градоначелнице и председнице општина у Србији. У Србији смо достигли квантитет када је у питању родна равноправност и то јесте за понос, али овом мрежом жена желимо да квалитет њиховог рада, који није упитан, учинимо видљивијим“, поручила је министарка Марија Обрадовић.

Фото Танјуг

Обрадовић је додала да је ово нови тренутак у историји, јер никада у Србији нисмо имали 22 градоначелнице и председнице општина. Она је навела да је Министарство данас, уз подршку УНДП-а, окупило ове даме које воде градове и општине са циљем да се упознају, али и да схвате да имају сестринску подршку и позвала их на повезивање и размену искустава.

„На вама је да развијате контакте, да разумете да имате сестру на 21 месту која може да помогне, као и 15 сестара које су први пут на оваквој функцији, као и да је МДУЛС ваша родитељска кућа, чија су врата отворена и где можемо да вам помогнемо и да вас подржимо“, поручила је Обрадовић.„УНДП је посвећен достизању родне равноправности, а један од начина да се тај циљ оствари је већи број жена на руководећим позицијама, као и њихово оснаживање и умрежавање. У партнерству са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, УНДП ће помоћи рад Мреже градоначелница и председница општина, кроз надградњу њихових знања и вештина и подршку комуникацији међу чланицама. Потписивањем Повеље женске солидарности, жене на челу локалних самоуправа у Србији потврдиле су спремност да делују солидарно, одлучно и храбро, и да својим примером подстакну друге жене у јавном и политичком животу на удруживање и буду узор будућим генерацијама жена. Верујемо да ће им заједничко деловање, узајамна подршка и размена идеја и добрих пракси помоћи да успешно воде своје градове и општине ка одрживом друштвено-економском развоју, побољшању квалитета живота грађана и грађанки и унапређењу родне равноправности у локалним заједницама“, поручила је Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији.

Фото Танјуг

Циљ данашњег окупљања био је међусобно повезивање и размена искустава жена које су изабране на функције градоначелница и председница општина, којих је у Србији 22, како би се одредили даљи кораци у њиховој међусобној сарадњи, и прецизирао вид подршке који им је најпотребнији да би превазишле изазове у својим локалним срединама.

 

 

 

 

 Skip to content