Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale Povelju ženske solidarnosti

 

Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale su danas Povelju ženske solidarnosti kojom su se obavezale da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji 21. veka.

Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

„Potpisivanje Povelje ženske solidarnosti je mali simbol dobre volje među 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji. U Srbiji smo dostigli kvantitet kada je u pitanju rodna ravnopravnost i to jeste za ponos, ali ovom mrežom žena želimo da kvalitet njihovog rada, koji nije upitan, učinimo vidljivijim“, poručila je ministarka Marija Obradović.

Foto Tanjug

Obradović je dodala da je ovo novi trenutak u istoriji, jer nikada u Srbiji nismo imali 22 gradonačelnice i predsednice opština. Ona je navela da je Ministarstvo danas, uz podršku UNDP-a, okupilo ove dame koje vode gradove i opštine sa ciljem da se upoznaju, ali i da shvate da imaju sestrinsku podršku i pozvala ih na povezivanje i razmenu iskustava.

„Na vama je da razvijate kontakte, da razumete da imate sestru na 21 mestu koja može da pomogne, kao i 15 sestara koje su prvi put na ovakvoj funkciji, kao i da je MDULS vaša roditeljska kuća, čija su vrata otvorena i gde možemo da vam pomognemo i da vas podržimo“, poručila je Obradović.„UNDP je posvećen dostizanju rodne ravnopravnosti, a jedan od načina da se taj cilj ostvari je veći broj žena na rukovodećim pozicijama, kao i njihovo osnaživanje i umrežavanje. U partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, UNDP će pomoći rad Mreže gradonačelnica i predsednica opština, kroz nadgradnju njihovih znanja i veština i podršku komunikaciji među članicama. Potpisivanjem Povelje ženske solidarnosti, žene na čelu lokalnih samouprava u Srbiji potvrdile su spremnost da deluju solidarno, odlučno i hrabro, i da svojim primerom podstaknu druge žene u javnom i političkom životu na udruživanje i budu uzor budućim generacijama žena. Verujemo da će im zajedničko delovanje, uzajamna podrška i razmena ideja i dobrih praksi pomoći da uspešno vode svoje gradove i opštine ka održivom društveno-ekonomskom razvoju, poboljšanju kvaliteta života građana i građanki i unapređenju rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama“, poručila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Foto Tanjug

Cilj današnjeg okupljanja bio je međusobno povezivanje i razmena iskustava žena koje su izabrane na funkcije gradonačelnica i predsednica opština, kojih je u Srbiji 22, kako bi se odredili dalji koraci u njihovoj međusobnoj saradnji, i precizirao vid podrške koji im je najpotrebniji da bi prevazišle izazove u svojim lokalnim sredinama.

 

 

 

 

 Skip to content