Из Фонда за мањине 30 милиона динара подршке за пројекте из области образовања

У 2020. години из Фонда Министарства са 30.000.000 динара финансираће се пројекти и програми из области образовања, договорено је данас на седници Савета Владе за националне мањине. Сваке године, већ четири године уназад, Министарство државне управе и локалне самоуправе финансира пројекте и програме невладиних организација и удружења из области за коју се одлучи Савет Владе.

Поред тога, на данашњој седници, којом председава председница владе, а којој су присуствовали представници различитих државних институција, као и свих националних савета националних мањина, истакнут је значај континуираног рада на унапређењу положаја и заштите националних мањина и неговања сарадње и партнерског односа државних органа и националних савета.

Премијерка Брнабић, министар Ружић и генерални секретар МСП Одаловић на седници Владиног Савета за националне мањине

Премијерка Ана Брнабић указала је да су у периоду од претходне седнице спроведене бројне активности и интензивирана сарадња са матичним државама националних мањина у многим областима, али да и даље има простора за унапређење положаја националних мањина. Брнабић је такође подвукла да је Србија у врху земаља, и то не само у Европи, већ и у свету, која је обезбедила изузетно високе стандарде за представнике свих националних мањина који живе на њеној територији.

Заменик председника Савета и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић известио је чланове Савета о ономе што је урађено у протеклој години, а посебно о активностима које су се односиле на примену нових законских решења. Министар је, између осталог, рекао шта је предузето како би се обезбедило издавање двојезичних извода са свим подацима на језику и писму националних мањина и упису у матичну књигу рођених, као и на успостављању Јединственог управног места, укључујући и градове и општине где претежно живе представници националних мањина. Ружић је подвукао и да је израђен и представљен Каталог најчешћих албанских имена и презимена са транскипцијом на српски језик и ћирилично писмо које ће допринети упису личних података грађана из албанске заједнице у службене евиденције које воде органи јавне управе.

Говорећи о додели средстава из Буџетског фонда за националне мањине, Ружић је рекао да су прошле године на конкурсу пристигле укупно 372 пријаве, а да су средства одобрена за реализацију 91 програма и пројекта који доприносе презентацији и промоцији културне баштине, док су припреме за расписивање конкурса за ову годину у току.Skip to content