Мањински језици да буду видљивији и прихваћенији у друштву

На округлом столу у Сомбору представљене су новине које се односе на службену употребу мањинских језика и писма у локалним самоуправама и истакнуто је да је потребно радити на томе да мањински језици постану видљивији и прихваћенији у друштву.

О правима припадника националних мањина у области службене употребе језика и писма говорили су помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић и државни секретар у министарству Иван Бошњак.

Ивана Антић је истакла да је сарадња грађана, националних савета националних мањина и јединица локалне самоуправе, пре свега оних у којима живи значајан број припадника мањина и државних органа кључна за спровођење закона.

“Позивам вас да заједнички предузмемо мере да мањински језици у наредном периоду постану видљивији и прихваћенији у друштву, што је једна од основних карактеристика демократског друштва, а то Србија и јесте”, рекла је Ивана Антић.

Државни секретар Иван Бошњак истакао је да је Сомбор добар пример, који показује да однос етничког порекла и учествовање у политичком животу није супротстављен, већ  чини харминију,  што доприноси квалитетнијем животу сваког појединца.

На скупу су говорили и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и шеф Канцеларије Света Европе у Београд Тобиас Флесенкемпер, представници Републичког секретаријата за законодавство и Заштитника грађана.

Организатори догађаја  су Канцеларија Савета Европе у Београду и Град Сомбор, а ово је први од пет планираних округлих столова. У оквиру заједничког пројекта Европске Уније и Савета Европе „Јачање заштите националних мањина у Србији“ план је да округли столови буду организовани и у Босилеграду, Бујановацу, Медвеђи и Врању.

 Skip to content