Мартиновић: Апсолутно нетачне инсинуације Ардите Синани да се над Албанцима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи спроводи „административно етничко чишћење“

Поводом медијске хајке која је покренута од стране Ардите Синани, бивше председнице општине Прешево, а садашње саветнице тзв. премијера Косова Аљбина Куртија за Прешево, Бујановац и Медвеђу, у коју су се укључили и поједини амерички сенатори, министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа др Александар Мартиновић истиче да нема и не може бити никаквог реципроцитета између тзв. Републике Косово и општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, с обзиром на то да су према Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244 СБ УН и Косово и Метохија и наведене три општине саставни део Републике Србије.

Мартиновић наводи да Република Србија у дијалогу са Приштином не учествује са намером да се постигне модалитет како да се одрекне дела своје територије, већ је за Србију дијалог једини начин да се постигне компромисно решење за Косово и Метохију и да се обезбеди трајни мир између Срба и Албанаца.

Такође, инсинуације Ардите Синани да се над Албанцима у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа спроводи „административно етничко чишћење“, Мартиновић одбацује као апсолутно нетачне. Фамозна пасивизација пребивалишта грађана албанске националности на југу Србије се не спроводи, и у том смислу грађани Републике Србије албанске националности имају бирачко право у пуном капацитету, као и сви остали грађани Републике Србије.

Мартиновић истиче да ће Србија, на челу са председником Александром Вучићем и Владом Републике Србије, истрајати на политици мира, стабилности и цивилизованих односа Срба и Албанаца, како на југу Србије, тако и на КиМ. Он подсећа на то да су Срби на Косову и Метохији потпуно дискриминисани и препуштени на милост и немилост паравојним и параполицијским снагама Аљбина Куртија, те да би међународна заједница, укључујући и поједине америчке сенаторе, требало да уложи додатне напоре да Куртија приведе цивилизованом и демократском односу према Србима који живе на КиМ и који нису никаква национална мањина, већ пуноправни грађани Републике Србије.Skip to content