Martinović: Apsolutno netačne insinuacije Ardite Sinani da se nad Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi sprovodi „administrativno etničko čišćenje“

Povodom medijske hajke koja je pokrenuta od strane Ardite Sinani, bivše predsednice opštine Preševo, a sadašnje savetnice tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija za Preševo, Bujanovac i Medveđu, u koju su se uključili i pojedini američki senatori, ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa dr Aleksandar Martinović ističe da nema i ne može biti nikakvog reciprociteta između tzv. Republike Kosovo i opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, s obzirom na to da su prema Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB UN i Kosovo i Metohija i navedene tri opštine sastavni deo Republike Srbije.

Martinović navodi da Republika Srbija u dijalogu sa Prištinom ne učestvuje sa namerom da se postigne modalitet kako da se odrekne dela svoje teritorije, već je za Srbiju dijalog jedini način da se postigne kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju i da se obezbedi trajni mir između Srba i Albanaca.

Takođe, insinuacije Ardite Sinani da se nad Albancima u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa sprovodi „administrativno etničko čišćenje“, Martinović odbacuje kao apsolutno netačne. Famozna pasivizacija prebivališta građana albanske nacionalnosti na jugu Srbije se ne sprovodi, i u tom smislu građani Republike Srbije albanske nacionalnosti imaju biračko pravo u punom kapacitetu, kao i svi ostali građani Republike Srbije.

Martinović ističe da će Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije, istrajati na politici mira, stabilnosti i civilizovanih odnosa Srba i Albanaca, kako na jugu Srbije, tako i na KiM. On podseća na to da su Srbi na Kosovu i Metohiji potpuno diskriminisani i prepušteni na milost i nemilost paravojnim i parapolicijskim snagama Aljbina Kurtija, te da bi međunarodna zajednica, uključujući i pojedine američke senatore, trebalo da uloži dodatne napore da Kurtija privede civilizovanom i demokratskom odnosu prema Srbima koji žive na KiM i koji nisu nikakva nacionalna manjina, već punopravni građani Republike Srbije.Skip to content