Мартиновић: Саниран већи део штете од поплава у Тополи, потпуну обнову угрожених подручја помоћи ће држава

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, заједно са председником општине Топола Владимиром Радојковићем, обишао је мостове у месним заједницама Јунковац и Бор који су угрожени поплавама, као и домаћинство Снежане Радошевић у месној заједници Жабаре, чија је кућа оштећена, а усеви уништени.

У Тополи је, између осталог, угрожено више од 50 километара макадамских путева који су прилазни путеви домаћинствима, чиме су били нарушени нормални услови за живот грађана, док укупна процењена штета у овој локалној самоуправи износи око 270 милиона динара.

Истакавши да је руководство Тополе још током обилних падавина кренуло са основним радовима на санирању, Мартиновић је нагласио да ће сва настала штета бити надокнађена, те да ће прве исплате, на основу Уредбе коју је усвојила Влада Србије, бити већ током јула, пре свега, грађанима којима је вода оштетила стамбене објекте. Додао је да ће се потом радити на санирању штета на пољопривредном земљишту, а упоредо и на инфраструктури.

„Председник и његови сарадници су били на терену са грађанима од првог дана и до сада су санирали велики део оштећења. То говори колико је руководство агилно и одговорно. Ова незабележена количина воде је угрозила велики број општина и градова, уништила или оштетила велики број мостова који су за грађане од немерљивог значаја. Мост преко потока Горупља у Јунковцу повезује мештане са центром села, а захваљујући брзој реакцији ЈП „Путеви Србије“ лева трака је одмах оспособљена за саобраћај, а свакако да је приоритет и његова потпуна обнова“, нагласио је Мартиновић и додао да у свих 56 јединица локалне самоуправе предстоје велики радови, али и реализација пројеката која ће ризик убудуће свести на минимум.

На констатацију новинарке да се након говора у Народној скупштини, који је изазвао реакције у јавности, вратио својим редовним активностима, Мартиновић се још једном извинио свим грађанима Србије које је његов говор повредио и истакао да му то није била намера, те да су његове речи у великој мери истргнуте из контекста. Додао је и да се извинио и члановима Владе, као и председнику Републике Србије Александру Вучићу.

Министар је изразио уверење да ће општина Топола и МДУЛС наставити добру сарадњу и најавио могућност финансирања пројекта гасификације школе „Краљ Петар I“, за чију је изградњу фискултурне сале Министарство издвојило средства прошле године. Такође, приликом данашње посете, председнику општине и његовим сарадницима додељено је 20 лаптоп рачунара за подстицај развоју и функционисању електронске управе.

Фото галерија – извор МДУЛСSkip to content