Martinović: Saniran veći deo štete od poplava u Topoli, potpunu obnovu ugroženih područja pomoći će država

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, zajedno sa predsednikom opštine Topola Vladimirom Radojkovićem, obišao je mostove u mesnim zajednicama Junkovac i Bor koji su ugroženi poplavama, kao i domaćinstvo Snežane Radošević u mesnoj zajednici Žabare, čija je kuća oštećena, a usevi uništeni.

U Topoli je, između ostalog, ugroženo više od 50 kilometara makadamskih puteva koji su prilazni putevi domaćinstvima, čime su bili narušeni normalni uslovi za život građana, dok ukupna procenjena šteta u ovoj lokalnoj samoupravi iznosi oko 270 miliona dinara.

Istakavši da je rukovodstvo Topole još tokom obilnih padavina krenulo sa osnovnim radovima na saniranju, Martinović je naglasio da će sva nastala šteta biti nadoknađena, te da će prve isplate, na osnovu Uredbe koju je usvojila Vlada Srbije, biti već tokom jula, pre svega, građanima kojima je voda oštetila stambene objekte. Dodao je da će se potom raditi na saniranju šteta na poljoprivrednom zemljištu, a uporedo i na infrastrukturi.

„Predsednik i njegovi saradnici su bili na terenu sa građanima od prvog dana i do sada su sanirali veliki deo oštećenja. To govori koliko je rukovodstvo agilno i odgovorno. Ova nezabeležena količina vode je ugrozila veliki broj opština i gradova, uništila ili oštetila veliki broj mostova koji su za građane od nemerljivog značaja. Most preko potoka Goruplja u Junkovcu povezuje meštane sa centrom sela, a zahvaljujući brzoj reakciji JP „Putevi Srbije“ leva traka je odmah osposobljena za saobraćaj, a svakako da je prioritet i njegova potpuna obnova“, naglasio je Martinović i dodao da u svih 56 jedinica lokalne samouprave predstoje veliki radovi, ali i realizacija projekata koja će rizik ubuduće svesti na minimum.

Na konstataciju novinarke da se nakon govora u Narodnoj skupštini, koji je izazvao reakcije u javnosti, vratio svojim redovnim aktivnostima, Martinović se još jednom izvinio svim građanima Srbije koje je njegov govor povredio i istakao da mu to nije bila namera, te da su njegove reči u velikoj meri istrgnute iz konteksta. Dodao je i da se izvinio i članovima Vlade, kao i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

Ministar je izrazio uverenje da će opština Topola i MDULS nastaviti dobru saradnju i najavio mogućnost finansiranja projekta gasifikacije škole „Kralj Petar I“, za čiju je izgradnju fiskulturne sale Ministarstvo izdvojilo sredstva prošle godine. Takođe, prilikom današnje posete, predsedniku opštine i njegovim saradnicima dodeljeno je 20 laptop računara za podsticaj razvoju i funkcionisanju elektronske uprave.

Foto galerija – izvor MDULSSkip to content