Мартиновић: У Мионици од поплава страдали путеви, стиже помоћ државе

Због обилних падавина које су погодиле територију општине Мионица, дошло је до великих оштећења локалних путних праваца. Поједини путеви, пре свега они некатегорисани и макадамски, након последњих киша у овом крају, остали су недовољно проходни. Ово је нарочито било изражено у брдско-планинском подручју мионичке општине, где је штета на путној инфраструктури процењена на више од 40%, речено је данас у Мионици након састанка министра државне управе и локалне самоуправе др Александра Мартиновића и председника ове општине Бобана Јанковића.

Наведено је и да је оштећено више од 20 хектара усева, те већи број домаћинстава у селима, као што су Планиница, Струганик, Берковац, Попадић, Крчмар, Осеченица, Горњи Лајковац, Кључ и Мионица, где је била најтежа ситуација.

Осим тога што је похвалио предузимљивост општине и њеног руководства, те брзину санирања дела штете од поплава, министар Мартиновић је казао да извештаји о поплавама сукцесивно стижу у Владу Србије која је већ започела да исплаћује штету. Он је додао да јединице локалне самоуправе могу очекивати и подршку државе у реконструкцији путне мреже.

Како је навео, држава је већ почела да санира штету на саобраћајној инфраструктури, али јој предстоји тек велики рад на обнови у овом сектору, а за шта су потребна значајна финансијска средства. Он је подсетио на то да само у Мионици има на стотине километара путева, али је и нагласио да је уверен да ће уз стабилан буџет и економски раст, а заједничким снагама централног нивоа власти и локалне заједнице, бити завршен већи део посла.

Мионица је, иначе, десета јединица локалне самоуправе коју је министар Мартиновић посетио како би разговарао о санирању свих штета и последица које су забележене након временских непогода у мају и јуну ове године.

Министар је у Мионици обишао мост у Паштрићу, путни правац у селу Попадић, као и клизиште у насељу Берковац, док је мионичкој општинској управи поклонио двадесет лаптоп рачунара као допринос даљем развоју њене електронске управе.

Фото галерија – извор МДУЛСSkip to content