Martinović: U Mionici od poplava stradali putevi, stiže pomoć države

Zbog obilnih padavina koje su pogodile teritoriju opštine Mionica, došlo je do velikih oštećenja lokalnih putnih pravaca. Pojedini putevi, pre svega oni nekategorisani i makadamski, nakon poslednjih kiša u ovom kraju, ostali su nedovoljno prohodni. Ovo je naročito bilo izraženo u brdsko-planinskom području mioničke opštine, gde je šteta na putnoj infrastrukturi procenjena na više od 40%, rečeno je danas u Mionici nakon sastanka ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandra Martinovića i predsednika ove opštine Bobana Jankovića.

Navedeno je i da je oštećeno više od 20 hektara useva, te veći broj domaćinstava u selima, kao što su Planinica, Struganik, Berkovac, Popadić, Krčmar, Osečenica, Gornji Lajkovac, Ključ i Mionica, gde je bila najteža situacija.

Osim toga što je pohvalio preduzimljivost opštine i njenog rukovodstva, te brzinu saniranja dela štete od poplava, ministar Martinović je kazao da izveštaji o poplavama sukcesivno stižu u Vladu Srbije koja je već započela da isplaćuje štetu. On je dodao da jedinice lokalne samouprave mogu očekivati i podršku države u rekonstrukciji putne mreže.

Kako je naveo, država je već počela da sanira štetu na saobraćajnoj infrastrukturi, ali joj predstoji tek veliki rad na obnovi u ovom sektoru, a za šta su potrebna značajna finansijska sredstva. On je podsetio na to da samo u Mionici ima na stotine kilometara puteva, ali je i naglasio da je uveren da će uz stabilan budžet i ekonomski rast, a zajedničkim snagama centralnog nivoa vlasti i lokalne zajednice, biti završen veći deo posla.

Mionica je, inače, deseta jedinica lokalne samouprave koju je ministar Martinović posetio kako bi razgovarao o saniranju svih šteta i posledica koje su zabeležene nakon vremenskih nepogoda u maju i junu ove godine.

Ministar je u Mionici obišao most u Paštriću, putni pravac u selu Popadić, kao i klizište u naselju Berkovac, dok je mioničkoj opštinskoj upravi poklonio dvadeset laptop računara kao doprinos daljem razvoju njene elektronske uprave.

Foto galerija – izvor MDULSSkip to content