Мартиновић: Ускоро званично отварање СКИП центра у Нишу

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић посетио је данас Град Ниш и том приликом обишао адаптирани простор у којем ће на заједничкој церемонији две земље током лета бити отворен други по реду „Српско-корејски информатичко-приступни центар“ у Републици Србији.

Најсавременију опрему и рачунаре, неопходну за рад овог центра, обезбедила је Република Кореја, која је донацијом подржала и отварање првог СКИП центра са седиштем у Београду. Како је планирано, „СКИП центар – Ниш“ свечано ће отворити министар државне управе и локалне самоуправе и председник Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје.

Подршка Републике Кореје за отварање СКИП центра у Нишу, успостављеног на основу Споразума о сарадњи који су потписали МДУЛС и Град Ниш, добијена је на основу оствареног резултата београдског СКИП-а, отвореног пре нешто више од пет година, а који је три пута био проглашен за најбољи у оквиру светске мреже информатичко-приступних центара.

Мартиновић је истакао да Република Србија последњих неколико година иде крупним корацима напред у дигитализацији своје јавне управе, што је уједно један од приоритета Владе Србије, која улаже додатни труд како би унапредила дигиталну писменост грађана и јавних службеника.

„Србија је једина земља у региону у којој постоје два оваква центра. Они су симболи успешне и плодоносне сарадње наших двеју земаља. Република Србија и Република Кореја наставиће да јачају и учвршћују свеобухватне билатералне и економске односе, у прилог чему говори и чињеница да су председник Србије Александар Вучић и специјални изасланик председника Републике Кореје Сонгмин Ђанго недавно потписали Протокол о сарадњи“, нагласио је Мартиновић.

Подсетивши да је бесплатне информатичке обуке и програме у београдском СКИП центру успешно завршило више од 70.000 грађана, министар је изразио уверење да ће и становници Ниша у великој мери искористити пружену могућност, те да ће они додатно унапредити знање и вештине у коришћењу модерних услуга које им је држава ставила на располагање.

Мартиновић је посебно истакао важност тога што је Центар доступан грађанима у овом делу Србије, те је подсетио на то да ће Министарство наставити да буде подршка и ослонац свим градовима и општинама у Србији.

Министар Мартиновић се у Нишу састао са градоначелницом Драганом Сотировски с којом је разговарао о плановима развоја Града.



Skip to content