Martinović: Uskoro zvanično otvaranje SKIP centra u Nišu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović posetio je danas Grad Niš i tom prilikom obišao adaptirani prostor u kojem će na zajedničkoj ceremoniji dve zemlje tokom leta biti otvoren drugi po redu „Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar“ u Republici Srbiji.

Najsavremeniju opremu i računare, neophodnu za rad ovog centra, obezbedila je Republika Koreja, koja je donacijom podržala i otvaranje prvog SKIP centra sa sedištem u Beogradu. Kako je planirano, „SKIP centar – Niš“ svečano će otvoriti ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje.

Podrška Republike Koreje za otvaranje SKIP centra u Nišu, uspostavljenog na osnovu Sporazuma o saradnji koji su potpisali MDULS i Grad Niš, dobijena je na osnovu ostvarenog rezultata beogradskog SKIP-a, otvorenog pre nešto više od pet godina, a koji je tri puta bio proglašen za najbolji u okviru svetske mreže informatičko-pristupnih centara.

Martinović je istakao da Republika Srbija poslednjih nekoliko godina ide krupnim koracima napred u digitalizaciji svoje javne uprave, što je ujedno jedan od prioriteta Vlade Srbije, koja ulaže dodatni trud kako bi unapredila digitalnu pismenost građana i javnih službenika.

„Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj postoje dva ovakva centra. Oni su simboli uspešne i plodonosne saradnje naših dveju zemalja. Republika Srbija i Republika Koreja nastaviće da jačaju i učvršćuju sveobuhvatne bilateralne i ekonomske odnose, u prilog čemu govori i činjenica da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik predsednika Republike Koreje Songmin Đango nedavno potpisali Protokol o saradnji“, naglasio je Martinović.

Podsetivši da je besplatne informatičke obuke i programe u beogradskom SKIP centru uspešno završilo više od 70.000 građana, ministar je izrazio uverenje da će i stanovnici Niša u velikoj meri iskoristiti pruženu mogućnost, te da će oni dodatno unaprediti znanje i veštine u korišćenju modernih usluga koje im je država stavila na raspolaganje.

Martinović je posebno istakao važnost toga što je Centar dostupan građanima u ovom delu Srbije, te je podsetio na to da će Ministarstvo nastaviti da bude podrška i oslonac svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Ministar Martinović se u Nišu sastao sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski s kojom je razgovarao o planovima razvoja Grada.Skip to content