МДУЛС и Министарство правде: Заједничка изјава за унапређење примене Закона о бесплатној правној помоћи

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић и министарка правде Маја Поповић потписали су данас, испред ова два министарства, Заједничку изјаву за унапређење примене Закона о бесплатној правној помоћи. Овом сарадњом потврђено је покретање заједничке кампање и низа пројектних активности које имају за циљ подизање свести јавности о доступности бесплатне правне помоћи најугроженијим и маргинализованим појединцима.

Министар Мартиновић напоменуо је да је МДУЛС активно укључено у решавање изазова у области бесплатне правне помоћи, те да је, уз подршку Владе Швајцарске и програма Swiss PRO, у протеклих пар година финансијски помогло успостављање бесплатне саветодавне службе за правну помоћ за најрањивије грађане и грађанке у 13 јединица локалне самоуправе. Министарство државне управе и локалне самоуправе наставиће рад на јачању система бесплатне правне помоћи у Србији, као и на повећању информисаности и обучавању локалних службеника у овој области, навео је Мартиновић. Доказ за то је и данашњи догађај и потписивање заједничке изјаве наша два министарства, којом, уз подршку мултидонаторског пројекта, започињемо процес јачања кадровских капацитета у јединицама локалне самоуправе, како би могли боље да планирају и обезбеде финансијска средства у буџетима за пружање бесплатне правне помоћи, али и како би службеници који раде на овим пословима могли успешно и квалитетно да подрже остваривање права и правних интереса свих наших грађана, закључио је Мартиновић.

Министарка Поповић изјавила је да ће заједничким деловањем двају министарстава бити значајно унапређен систем бесплатне правне помоћи, који угроженим категоријама друштва гарантује професионално заступање у оним областима у којима је таква помоћ најчешће тражена. Она је нагласила да је нормативни оквир за те активности у потпуности заокружен, као и да је основан Савет за праћење система бесплатне правне помоћи и подршке. Транспарентност и ефикасност поступка постављање пружалаца бесплатне правне помоћи из реда адвоката додатно је унапређен кроз апликацију „кол центар”, која је развијена на темељу институционалне сарадње између Министарства правде и Адвокатске коморе Србије, истакла је Поповић. Министарство правде наставиће са реализацијом низа преосталих пројектних активности у овој области, а које се пре свега односе на подизање јавне свести о доступности бесплатне правне помоћи за наше грађане, изјавила је Поповић приликом потписивања Заједничке изјаве.

„Права слика сваког друштва огледа се у начину на који третира своје најугроженије чланове и то такође значи обезбеђивање једнаког приступа правди за све грађане. То основно право суочава се са бројним изазовима, посебно недостатком свести и лошим познавањем расположивих начина, и то не само у Србији већ и у ЕУ. И управо то је оно што ова заједничка акција настоји да постигне, додатно подижући свест о доступности правне помоћи међу најугроженијим и маргинализованим појединцима, и унапређењу постојећих капацитета и сарадње између различитих пружалаца услуга. Ова акција се одвија у оквиру пројекта „ЕУ за борбу против корупције и за основна права“, који финансирају ЕУ и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а приступ бесплатној правној помоћи представља његов важан део“, истакла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева.

Шеф Одељења за привредну сарадњу амбасаде Немачке Kристијан Шилинг истакао је снажну подршку Немачке посвећености Србије јачању система бесплатне правне помоћи кроз подршку спровођењу планираних активности у оквиру Акционог плана из Поглавља 23. „Снажна подршка реформским напорима Србије у оквиру Немачке развојне сарадње у областима од критичне важности за приступање ЕУ послужиће као камен темељац за унапређење владавине права и одговорности власти – вредности које су важне за обе наше земље. Јачање система бесплатне правне помоћи обезбеђује заштиту од угрожавања интегритета и достојанства сваке особе, вредности које су од великог значаја за ЕУ и Немачку“, рекао је Шилинг.

Предвиђена кампања обухватиће и обуку запослених у јединицама локалне самоуправе у вези са планирањем и обезбеђивањем финансијских средстава у локалним буџетима ради финансирања бесплатне правне помоћи. У оквиру кампање биће спроведена и обука за јачање капацитета запослених у локалним самоуправама и Министарству правде у циљу постизања квалитативно задовољавајућег правног поступка. Предвиђене су и пројектне активности које ће допринети ефикаснијем надзору над применом Закона о бесплатној правној помоћи. Подршку кампањи пружа пројекат „Јачање владавине права у Србији – ЕУ за борбу против корупције и за основна права“, који финансирају ЕУ и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а за чију имплементацију је задужен Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Церемонији потписивања изјаве присуствали су и чланови Владиног савета за бесплатну правну помоћ. Министарство правде и Министарство државне управе и локалне самоуправе позвали су овом приликом и јединице локалних самоуправа да сарађују у свим планираним пројектним активностима усмереним ка јачању система бесплатне правне помоћи у Републици Србији.

 

Фото галерија

 

 Skip to content