MDULS i Ministarstvo pravde: Zajednička izjava za unapređenje primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i ministarka pravde Maja Popović potpisali su danas, ispred ova dva ministarstva, Zajedničku izjavu za unapređenje primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ovom saradnjom potvrđeno je pokretanje zajedničke kampanje i niza projektnih aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti o dostupnosti besplatne pravne pomoći najugroženijim i marginalizovanim pojedincima.

Ministar Martinović napomenuo je da je MDULS aktivno uključeno u rešavanje izazova u oblasti besplatne pravne pomoći, te da je, uz podršku Vlade Švajcarske i programa Swiss PRO, u proteklih par godina finansijski pomoglo uspostavljanje besplatne savetodavne službe za pravnu pomoć za najranjivije građane i građanke u 13 jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastaviće rad na jačanju sistema besplatne pravne pomoći u Srbiji, kao i na povećanju informisanosti i obučavanju lokalnih službenika u ovoj oblasti, naveo je Martinović. Dokaz za to je i današnji događaj i potpisivanje zajedničke izjave naša dva ministarstva, kojom, uz podršku multidonatorskog projekta, započinjemo proces jačanja kadrovskih kapaciteta u jedinicama lokalne samouprave, kako bi mogli bolje da planiraju i obezbede finansijska sredstva u budžetima za pružanje besplatne pravne pomoći, ali i kako bi službenici koji rade na ovim poslovima mogli uspešno i kvalitetno da podrže ostvarivanje prava i pravnih interesa svih naših građana, zaključio je Martinović.

Ministarka Popović izjavila je da će zajedničkim delovanjem dvaju ministarstava biti značajno unapređen sistem besplatne pravne pomoći, koji ugroženim kategorijama društva garantuje profesionalno zastupanje u onim oblastima u kojima je takva pomoć najčešće tražena. Ona je naglasila da je normativni okvir za te aktivnosti u potpunosti zaokružen, kao i da je osnovan Savet za praćenje sistema besplatne pravne pomoći i podrške. Transparentnost i efikasnost postupka postavljanje pružalaca besplatne pravne pomoći iz reda advokata dodatno je unapređen kroz aplikaciju „kol centar”, koja je razvijena na temelju institucionalne saradnje između Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije, istakla je Popović. Ministarstvo pravde nastaviće sa realizacijom niza preostalih projektnih aktivnosti u ovoj oblasti, a koje se pre svega odnose na podizanje javne svesti o dostupnosti besplatne pravne pomoći za naše građane, izjavila je Popović prilikom potpisivanja Zajedničke izjave.

„Prava slika svakog društva ogleda se u načinu na koji tretira svoje najugroženije članove i to takođe znači obezbeđivanje jednakog pristupa pravdi za sve građane. To osnovno pravo suočava se sa brojnim izazovima, posebno nedostatkom svesti i lošim poznavanjem raspoloživih načina, i to ne samo u Srbiji već i u EU. I upravo to je ono što ova zajednička akcija nastoji da postigne, dodatno podižući svest o dostupnosti pravne pomoći među najugroženijim i marginalizovanim pojedincima, i unapređenju postojećih kapaciteta i saradnje između različitih pružalaca usluga. Ova akcija se odvija u okviru projekta „EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava“, koji finansiraju EU i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a pristup besplatnoj pravnoj pomoći predstavlja njegov važan deo“, istakla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Šef Odeljenja za privrednu saradnju ambasade Nemačke Kristijan Šiling istakao je snažnu podršku Nemačke posvećenosti Srbije jačanju sistema besplatne pravne pomoći kroz podršku sprovođenju planiranih aktivnosti u okviru Akcionog plana iz Poglavlja 23. „Snažna podrška reformskim naporima Srbije u okviru Nemačke razvojne saradnje u oblastima od kritične važnosti za pristupanje EU poslužiće kao kamen temeljac za unapređenje vladavine prava i odgovornosti vlasti – vrednosti koje su važne za obe naše zemlje. Jačanje sistema besplatne pravne pomoći obezbeđuje zaštitu od ugrožavanja integriteta i dostojanstva svake osobe, vrednosti koje su od velikog značaja za EU i Nemačku“, rekao je Šiling.

Predviđena kampanja obuhvatiće i obuku zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u vezi sa planiranjem i obezbeđivanjem finansijskih sredstava u lokalnim budžetima radi finansiranja besplatne pravne pomoći. U okviru kampanje biće sprovedena i obuka za jačanje kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama i Ministarstvu pravde u cilju postizanja kvalitativno zadovoljavajućeg pravnog postupka. Predviđene su i projektne aktivnosti koje će doprineti efikasnijem nadzoru nad primenom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Podršku kampanji pruža projekat „Jačanje vladavine prava u Srbiji – EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava“, koji finansiraju EU i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Ceremoniji potpisivanja izjave prisustvali su i članovi Vladinog saveta za besplatnu pravnu pomoć. Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvali su ovom prilikom i jedinice lokalnih samouprava da sarađuju u svim planiranim projektnim aktivnostima usmerenim ka jačanju sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji.

 

Foto galerija

 

 Skip to content