МДУЛС остаје посвећено континуираном унапређивању примене принципа доброг управљања на локалном нивоу

Програм Swiss PRO одржао је данас у Београду догађај под називом „Покретачи промена“, поводом завршетка четворогодишњег програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који су спровеле Канцеларија УНОПС-а у Србији у партнерству са СКГО, а уз подршку Владе Швајцарске и Владе Републике Србије.

Министарка Марија Обрадовић је овим поводом у видео поруци изјавила да је подршка Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO изузетно значајна, јер је суштински допринела напорима Владе Србије и МДУЛС-а да јавну управу учини модерним сервисом за грађане и привреду.

МДУЛС је иначе дугогодишњи партнер УНОПС-а у Србији и главни партнер Swiss PRO у области доброг управљања, посебно на локалном нивоу. У протеклих 12 година МДУЛС је кроз различите програме УНОПС-а пружало снажну подршку напорима да се унапреде одговорност и владавина права, транспарентност, учешће грађана у процесима развијања и усвајања локалних јавних политика и доношења одлука, у борби против дискриминације и унапређењу примене политика и прописа који се односе на једнакост пред законом, као и на повећање ефикасности и ефективности рада локалних самоуправа.

Представник МДУЛС Александар Ловчански изразио је захвалност Влади Швајцарске и партнерима из Swiss PRO на примени приступа који је релевантан за контекст Србије, чиме је обезбеђен ефектан алат за унапређење доброг управљања на локалном нивоу, а који се може делити и реплицирати. Он је додао и да МДУЛС већ четири године за редом додељује Годишњу награду за најбоље праксе локалних самоуправа у примени принципа доброг управљања, а која је успостављена у сарадњи са СКГО и уз подршку програма Swiss PRO.

Догађај „Покретачи промена“ представља резимирање остварених резултата програма у претходне четири године, на коме су представницима 99 локалних самоуправа додељене плакете за допринос унапређењу доброг управљања, социјалне укључености и родне равноправности на локалном нивоу.

 

Изјава министарке Обрадовић – извор Swiss PROSkip to content