MDULS ostaje posvećeno kontinuiranom unapređivanju primene principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou

Program Swiss PRO održao je danas u Beogradu događaj pod nazivom „Pokretači promena“, povodom završetka četvorogodišnjeg programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji su sprovele Kancelarija UNOPS-a u Srbiji u partnerstvu sa SKGO, a uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije.

Ministarka Marija Obradović je ovim povodom u video poruci izjavila da je podrška Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO izuzetno značajna, jer je suštinski doprinela naporima Vlade Srbije i MDULS-a da javnu upravu učini modernim servisom za građane i privredu.

MDULS je inače dugogodišnji partner UNOPS-a u Srbiji i glavni partner Swiss PRO u oblasti dobrog upravljanja, posebno na lokalnom nivou. U proteklih 12 godina MDULS je kroz različite programe UNOPS-a pružalo snažnu podršku naporima da se unaprede odgovornost i vladavina prava, transparentnost, učešće građana u procesima razvijanja i usvajanja lokalnih javnih politika i donošenja odluka, u borbi protiv diskriminacije i unapređenju primene politika i propisa koji se odnose na jednakost pred zakonom, kao i na povećanje efikasnosti i efektivnosti rada lokalnih samouprava.

Predstavnik MDULS Aleksandar Lovčanski izrazio je zahvalnost Vladi Švajcarske i partnerima iz Swiss PRO na primeni pristupa koji je relevantan za kontekst Srbije, čime je obezbeđen efektan alat za unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou, a koji se može deliti i replicirati. On je dodao i da MDULS već četiri godine za redom dodeljuje Godišnju nagradu za najbolje prakse lokalnih samouprava u primeni principa dobrog upravljanja, a koja je uspostavljena u saradnji sa SKGO i uz podršku programa Swiss PRO.

Događaj „Pokretači promena“ predstavlja rezimiranje ostvarenih rezultata programa u prethodne četiri godine, na kome su predstavnicima 99 lokalnih samouprava dodeljene plakete za doprinos unapređenju dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

 

Izjava ministarke Obradović – izvor Swiss PROSkip to content