МДУЛС-у посебно признање РеСПЕ за Први сајам студентске стручне праксе у јавној управи

Министарство државне управе и локалне самоуправе добило је данас посебно признање РеСПЕ (Регионалне школе за јавну управу) у 2022. години за реализацију Првог сајма студентске стручне праксе у јавној управи, који је одржан прошле године на дигиталној платформи и у вирутелном окружењу, где је 18 органа јавне управе у сарадњи са пет државних универзитета понудило стручну праксу за 400 студената.

РеСПА уз подршку ОЕБС/СИГМА организује данас у Скопљу министарску конференцију Западног Балкана о реформи јавне управе, на којој се у име МДУЛС и министарке Марије Обрадовић обратила државни секретар Маја Мачужић Пузић.

Она је у свом обраћању истакла досадашње резултате, али и постављене будуће циљеве, дефинисане стратешким оквиром реформе јавне управе у Србији, са посебним акцентом на реформу система локалне самоуправе.

„Република Србија посвећена је унапређењу свих кључних аспеката који чине управу одговорном, транспарентном, ефикасном и „по мери њених грађана“, што је и визија Стратегије РЈУ за период 2021.2030. године. Изузетно је важна чињеница да наша нова Стратегија сврстава реформу система локалне самоуправе међу кључне приоритете, јер управа је „добра“ онолико колико је за грађане „добра њена прва линија“, а њу чине управо локалне самоуправе“, поручила је Мачужић Пузић.

Она је навела да је Србија има Стратегију РЈУ као кровни документ који обухвата три акциона плана у области управљања људским ресурсима, пружања услуга и одговорности и транспарентности, као и три програма у области планирања и координације јавних политика, управљања јавним финансијама и реформе система локалне самоуправе.

Потврда за уложене напоре и остварене резултате налази се у СИГМА/ОЕЦД Извештају о примени Принципа јавне управе из 2021. године, где се идентификује напредак Србије у готово свим областима обухваћеним реформом јавне управе, а највише у области пружања услуга, а такође наводи да се Србија налази изнад регионалног просека и у осталим областима. Као посебно важан напредак, државни секретар је истакла доношење Програма за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији за период 2021-2025. године, као први документ јавне политике у овој области. Она је додала да МДУЛС посвећено ради на унапређењу капацитета локалних самоуправа у пружању услуга грађанима кроз успостављање Јединствених управних места (ЈУМ), којих ће до краја ове године бити више од 40, подстицање и улагање у развој међуопштинске сарадње, унапређење учешћа грађана у пословима локалне самоуправе, а што је све резултирало напретком у примени принципа доброг управљања на локалу.

„Напредак у области пружања услуга можда на најбољи начин сублимира све наше напоре да трансформишемо управу из регулатора у сервис грађана, што и јесте наш крајњи циљ“, закључила је Мачужић Пузић.

Министарска конференција РеСПЕ окупила је ресорне министре Западног Балкана, кључне актере у реформи јавне управе и представнике Еврпске комисије, који су разменили мишљења о будућности реформе јавне управе, фокусиране на услуге које јавна управа пружа грађанима, али и о процесу дигитализације који треба да допринесе трансформацији друштва у целини и створи повољно пословно окружење.

Порука данашње конференције је да дијалог о реформи јавне управе на овако високом нивоу даје нове идеје за стварање отвореније, ефикасије и поузданије јавне управе на Западном Балкану.Skip to content