Министарка Жарић Ковачевић на Сусрету матичара Србије у Сурдулици

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић присуствовала је овогодишњем Сусрету матичара Србије, одржаном у Сурдулици, и том приликом представницима матичних служби из целе Србије честитала 9. мај, Дан матичара.

Министарка се захвалила свим присутним матичарима на одговорном, професионалном и ефикасном раду, којим су допринели укупном кредибилитету јавне управе.

„Захваљујући вашем преданом раду успели смо да остваримо амбициозан план, који је резултирао модернизацијом матичних служби и унапређењем целокупне администрације. Сталним усавршавањем, прихватањем позитивних промена у области вођења матичних књига и употребом нових технологија умногоме сте допринели побољшању квалитета услуга које пружамо грађанима Србије и ја вам се на томе захваљујем“, изјавила је Жарић Ковачевић.

Говорећи о оствареним резултатима, она је подсетила на то да  грађани, између осталог, данас могу једноставно, из свог дома, преко Портала е-Управа да поднесу захтев за издавање извода из матичних књига и да им извод буде испоручен у електронско сандуче или, ако желе, у папирном облику препорученом поштом на кућну адресу. Како је навела, ову услугу грађани су до сада користили више од 34.000 пута, што је јасан показатељ да је препозната као једноставна процедура у прибављању података.

Иначе, 9. мај, Дан матичара Србије, историјски је повезан са 1946. годином, када је ступио на снагу први закон о матичним књигама који је увео и уредио јединствено вођење матичних књига на целој територији Републике Србије.

Домаћин традиционалних Сусрета матичара Србије наредне године биће град Крагујевац.

 Skip to content