Ministarka Žarić Kovačević na Susretu matičara Srbije u Surdulici

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević prisustvovala je ovogodišnjem Susretu matičara Srbije, održanom u Surdulici, i tom prilikom predstavnicima matičnih službi iz cele Srbije čestitala 9. maj, Dan matičara.

Ministarka se zahvalila svim prisutnim matičarima na odgovornom, profesionalnom i efikasnom radu, kojim su doprineli ukupnom kredibilitetu javne uprave.

„Zahvaljujući vašem predanom radu uspeli smo da ostvarimo ambiciozan plan, koji je rezultirao modernizacijom matičnih službi i unapređenjem celokupne administracije. Stalnim usavršavanjem, prihvatanjem pozitivnih promena u oblasti vođenja matičnih knjiga i upotrebom novih tehnologija umnogome ste doprineli poboljšanju kvaliteta usluga koje pružamo građanima Srbije i ja vam se na tome zahvaljujem“, izjavila je Žarić Kovačević.

Govoreći o ostvarenim rezultatima, ona je podsetila na to da  građani, između ostalog, danas mogu jednostavno, iz svog doma, preko Portala e-Uprava da podnesu zahtev za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i da im izvod bude isporučen u elektronsko sanduče ili, ako žele, u papirnom obliku preporučenom poštom na kućnu adresu. Kako je navela, ovu uslugu građani su do sada koristili više od 34.000 puta, što je jasan pokazatelj da je prepoznata kao jednostavna procedura u pribavljanju podataka.

Inače, 9. maj, Dan matičara Srbije, istorijski je povezan sa 1946. godinom, kada je stupio na snagu prvi zakon o matičnim knjigama koji je uveo i uredio jedinstveno vođenje matičnih knjiga na celoj teritoriji Republike Srbije.

Domaćin tradicionalnih Susreta matičara Srbije naredne godine biće grad Kragujevac.

 Skip to content