НЕМАЧКА АСОЦИЈАЦИЈА ГРАДОВА ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА НАШ СИСТЕМ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са делегацијом Асоцијације немачких градова Северна Рајна-Вестфалија о стручном усавршавању и управљању људским ресурсима на локалу.

Делегација из Немачке, која борави у дводневној посети, заинтересована је да се упозна са начинима стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе у Србији, као и за размену искуства и сарадњу две земље у тој области.

Реформе имплементирају људи, па нам је највећа инвестиција управо у запослене и стога смо веома захвални на различитим пројектима који су нас управо у овоме подржали, између осталог и немачкој влади и ГИЗ-у“, рекао је Ружић.

Истакао је и да је област стручног усавршавања нормативно у целини реформисана 2017. године када је донет Закон о Националној академији за јавну управу, као централна институција система стручног усавршавања у јавној управи Републике Србије, која, како је подсетио, има добру сарадњу и са Савезном академијом за јавну управу Републике Немачке. Он је додао и да је 2.377 државних службеника и запослених у јединицама локалне самоуправе прошло кроз 132 обуке на Националној академији.

Посебна пажња у стручном усавршавању, како је додао, посвећена је модернизацији метода којима се спроводе програми (увођење електронског учења, менторства, коучинга и других облика акционог учења), као и успостављању контроле квалитета реализатора програма обуке (систем селекције и акредитације предавача и других реализатора програма обуке).

Ружић је истакао и да се Законом о запосленима у АП и ЈЛС који је донет у 2016. години по први пут на свеобухватан начин уређује систем радних односа у АП и ЈЛС са циљем професионализације и деполитизације кадрова.

Представнице Асоцијације Јута Трост и Катрин Крумбах рекле су да су ови резултати за похвалу, као и да се надају да ће даљим развојем сарадње учинити да се унапреди заступање интереса градова и општина пред различитим институцијама. С тим у вези, министар је посебно похвалио сарадњу Министасрва и Сталне конференције и градова и општина који имају управо ту улугу у Србији.

Делегација Асоцијације немачких градова Северна Рајна-Вестфалија имаће прилику да присуствује и тематској седници Савета за стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправе.Skip to content